Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krásné sny politiků o elektromobilitě a jiná realita

Stručné připomenutí problémů čekajících na dlouhé cestě k naplnění snu o „zelené“ dopravě bez energetické závislosti na fosilních palivech.

V Německu vláda v r. 2017 slibovala, že do r. 2020 bude jezdit milion elektroaut. Zatím jich je 100 000 a nyní slibuje deset milionů do r. 2030. Milion nabíjecích míst má být v Německu do r. 2023. I kdyby milion nových nabíjecích míst (sloupků) mělo být až za deset let, znamenalo by to jich denně dokončit 270. Nejde jen o nabíjecí místa, ale hlavně o zajištění dostatečného příkonu do měst, tedy i pokládku silnějších kabelů, vč. rozkopání ulic, protože nabíjecí sloupky by měly být podél ulic, aby posloužily zaparkovaným nabíjejícím se autům. [1]
Úpravy budou vyžadovat i hromadné garáže. [2]

Kdo si koupí elektroauto jako jediné auto do rodiny, s nímž jezdí i na dovolenou? Jak budou Němci jezdit a nabíjet elektroauta, třeba při cestě do oblíbeného Chorvatska? O prázdninách bývají dálnice přeplněné. Jak přeplněné budou nabíjecí stanice, když nabíjení trvá desítky minut a elektroauto má menší dojezd než to na benzin? Nechají Němci postavit dostatek nabíjecích stanic i v  Chorvatsku a Rakousku? Zatím je elektroauto hezká, ale drahá hračka pro řemeslníky, pro jízdu na nákup nebo chatu.
Má smysl z hlediska ekologie a parkování mít normální auto a navíc dražší elektroauto na popojíždění po okolí? Renault vyrábí elektroauta s cenou nižší než 10 000 € (255 000 Kč), což by možná někdo akceptoval. Ale jsou to spíš autíčka se slabým motorem, navržená pro Čínu. Mají se objevit i na evropském trhu. [3] VW plánuje od letošního roku produkci modelu ID3, až 330 000 kusů ročně, s cenou začínající v přepočtu na 770 000 Kč. [4] [5] Obejde se prodej bez státní podpory (tedy podpory placené daňovými poplatníky proti jejich vůli)?
Baterie je hodně drahá součást auta. Peugeot e-2008 GT garantuje její životnost 160 000 km a 8 let. Nabíjení na 80% trvá od 30 minut při rychlonabíjení 100 kW až po více než den při nabíjení ze zásuvky doma. [6]
Pokusy zavést v Německu elektroautobusy nebyly úspěšné z důvodů poruch a krátkého dojezdu. Baterie za 80 000 € „odešla“ za 2,5 roku, dojezd v zimě byl pouze 100 km. [7]

Zahrnují propagátoři elektromobility do kalkulací energii na vytápění elektroauta? Nejedná se o odpadní energii, jako u spalovacího motoru, ale o energii z baterie, čímž se snižuje dojezd v zimě. Vychází elektroauto z porovnání s klasickým vítězně, když se započítají všechna pozitiva a negativa, např. zvýšená váha vozidla, protože je nutná masivnější konstrukce kvůli těžké baterii? Naopak pozitivní je rekuperace energie při brzdění.

Nejpodstatnější problém - neexistenci lehké, bezpečné, recyklovatelné baterie, která vydrží velký počet nabíjecích cyklů, není potřeba připomínat.

Úvaha, že nabíjení elektroaut zajistí větrníky, také dostává trhliny. Němečtí občané se začali bránit dalším stavbám větrníků a připravuje se zákon, že větrník bude muset být min. 1 km od skupiny 5 domků nebo stavebních parcel. V Bavorsku je min. vzdálenost od obydlí 10 výšek větrníků, tedy cca 2,4 km. Stavba nových větrníků se proto na zemi v loňském roce skoro zastavila, výrobci masivně propouštějí.
Přenos energie ze severu Německa na jih není ani po dvaceti letech uspokojivě vyřešen, takže ekologicky vyrobenou energii nelze v době, kdy hodně fouká, ani plně využít, ani uskladnit.
Alespoň částečně bude i nadále platit, že „výfuk“ i „nádrž“ má elektroauto v klasické elektrárně.

V Rakousku havaroval řidič Tesly. Při srážce vůz vzplanul a explodoval. Auto museli na tři dny ponořit do vodní nádrže a teprve potom oheň zhasl. 11 000 litrů použité vody je kontaminované. Recyklační centra odmítají převzít vrak, protože neví, jaké jedovaté látky jsou v 600 kg těžké baterii. Vrak stojí na pozemku odtahové služby. Je obava, že by mohl opět začít hořet. Na převoz baterie musí být uděleno povolení pro nebezpečné transporty od EU. To zatím neexistuje. [8]

Nedořešených problémů je spousta, tak nyní politici začínají agitovat i pro pohon vodíkem nebo zemním plynem, což je obdobně nedořešené jako elektropohon. Ocelová tlaková láhev objemu 50 litrů váží 75 kg. Natlakovaná na 300 bar pojme 15 m3 zemního plynu a váží 86 kg. Uskladněná energie odpovídá cca 150 kWh, tedy jen 15% energie benzinu o stejné hmotnosti. Do energetické bilance je potřeba započítat i ztráty energie vzniklé při stlačování plynu po předchozí expanzi (Plyn expanduje při přechodu z tranzitního plynovodu do distribučního a pak se opět stlačuje v plnicích stanicích. Obě fáze jsou energeticky náročné).   Tato auta nelze parkovat v garážích, což je také problém. Pro nejbližší dobu je to další ne zcela prozkoumaná cesta.  V odkazu další zajímavé detaily. [9]

Bruselští byrokraté by měli poskytnout „cílové prémie“, např. snížením zdanění těch aut, jejichž motory nejméně poškozující životní prostředí. Např. snížení emise CO2 o xy procent by mělo snížit daně o xy procent. Místo toho v Bruseli stanovují byrokratickou cestou, bez znalostí současných technických možností, maximální množství emisí, které mohou produkovat motory aut. Nesplnitelná nařízení pak vedou k podvodům se softwarem. Odškodnění podvedeným vlastníkům aut automobilky poskytly jen v USA. V EU se poškození náhrady asi nedočkají. [10] Statistiky bruselských byrokratů jsou optimistické, ale nepravdivé. Lidé i nadále dýchají karcinogenní prachové částice, NOx, O3 a další škodlivé substance, protože zejména dieselů s nefunkčními filtry jezdí spousta.

Uvědomují si tyto absurdity politici a zelení aktivisté? Není cílem jejich loutkovodičů v pozadí něco úplně jiného? Nechtějí třeba jen oslabit moc států exportujících ropu bez ohledu na výši nákladů? Říká se, že každé zlo je pro něco dobré. Možná to platí i v tomto případě. Zatím jsem ale mnoho toho dobrého nenašel. Hlavně není vidět logické myšlení politiků. Investovat mnohamiliardové částky, vyplácené z peněz daňových poplatníků do podpory technicky nedotažených výrobků, je nesmyslné. Nejprve by se měl dokončit vývoj, zejména baterií, pak ověřit zkušební série a až technicky zralé výrobky začít vyrábět masově, bez nutnosti „dotací“ z peněz daňových poplatníků.

Bruselští byrokraté rádi nařizují jak šetřit životní prostředí. Zakazují igelitky, žárovky, uchošťoury, omezují výkon vysavačů,… Dnes je standardní výbavou aut klimatizace. Spotřebovává u osobního auta 1 až 2 litry paliva za hodinu. 
Daleko větší úsporu než zmíněné zákazy by přineslo, kdyby ve „Štras-Bruselu“ vydali dekret, nařizující u aut provozovaných v jižních zemích EU povinně bílou barvu střechy. Úspory paliva a CO2 z důvodu nižšího používání klimatizace by byly značné.
-------------------------------------------------------------

[1] https://www.focus.de/auto/elektroauto/news/elektroautos-merkels-millionen-trick-baut-deutschland-jetzt-taeglich-270-neue-ladestationen_id_11316533.html[2] https://www.focus.de/finanzen/boerse/auto-industrie-die-ersten-verlierer-der-auto-revolution-stehen-schon-fest_id_11508380.html[3] https://www.focus.de/auto/elektroauto/elektrostrategie-von-renault-kleiner-china-stromer-fuer-europa_id_11374513.htm
l
[4] https://cs.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_ID.3[5] http://www.hybrid.cz/volkswagen-id3-oficialne-predstaven-zacina-nova-era-koncernu[6] https://efahrer.chip.de/tests/peugeot-e-2008-im-test-warum-das-elektro-suv-sich-am-meisten-lohnt_101652[7] https://notrickszone.com/2019/12/17/attempts-to-use-electric-buses-in-germany-flop-many-disadvantages-short-service-life-no-real-progress/[8] https://tirol.orf.at/stories/3021270/?fbclid=IwAR2NGHl-COuPXAVzULrCEwFhOBndy6dpsm0ckjSeyMiypqlY46_xq4w5nbk[9] https://www.freiewelt.net/blog/erdgas-weiter-auf-dem-vormarsch-10079430/[10] https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/soud-smetl-dalsi-zalobu-v-kauze-dieselgate-odskodneni-chtela-ceska-posta-40299194

 

Autor: Jiří John | čtvrtek 9.1.2020 9:51 | karma článku: 46,55 | přečteno: 10141x
  • Další články autora

Jiří John

O plynu bez ideologie

Zamyšlení nad emotivními, ideologicky vyhraněnými vyjádřeními „našich“ politiků ve věci zásobování Evropské unie plynem.

27.4.2022 v 20:30 | Karma: 20,61 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Lidé skutečně mění klima. U nás zejména Němci

Změna klimatu v hustě zasídlených oblastech světa, jako je např. Evropa, je určitě ovlivněna i lidskou činností. Jestli pozitivně nebo negativně se ukáže v následujících desetiletích.

5.1.2022 v 22:02 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Kdo šetří, má za tři. Ale ne vždy. Někdy na šetření prodělávají všichni

Šetřit se dá i na položce, která stojí 5 haléřů. Přibližně tolik stojí mikroténový sáček, do kterého si v obchodě balíte pečivo a další zboží.

7.12.2021 v 12:54 | Karma: 6,83 | Přečteno: 100x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otázky, které by měl každý občan položit našim politikům/čkám

Do parlamentu a vlády nastupuje „obměněná parta“. Když už jsme to neudělali před volbami, tak je nejvyšší čas nově zvoleným politikům položit aktuální otázky.

30.11.2021 v 21:57 | Karma: 21,52 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Drahé energie jsou produktem ze „štrasbursko-bruselské dílny“

Regulace, dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty rozhodování vedení Evropské Unie. Před cca 10 lety v „energetických balíčcích“ schválená, nedomyšlená legislativa, prosazená Německem, přináší hořké plody.

25.11.2021 v 22:20 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Ututlají to, nebo propukne veliký skandál?

Mohlo se zabránit statisícům úmrtí a milionům nákaz nemocí covid-19? „Skandál ivermectin“ je název knihy francouzského žurnalisty Jean-Loup Izamberta, kde shrnul dění kolem ivermectinu.

5.11.2021 v 8:25 | Karma: 39,76 | Přečteno: 13434x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nová vláda se chystá šetřit. Bude to na správných místech?

Nedávno zvolení poslanci, kteří nám budou 4 roky vládnout, slibují, že přepracují státní rozpočet a budou šetřit. Šetřit se musí, s tím souhlasí skoro všichni. Nenapáchají ve svém nadšení pro škrty také zbytečné škody?

31.10.2021 v 19:58 | Karma: 25,57 | Přečteno: 703x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otevřený dopis ministru zdravotnictví a poslancům

Nevyhazují poslanci zbytečně miliardy? Neumírají zbytečně lidé? Nejsou lidé již třetí rok zbytečně omezováni? Proč brání politici alternativní léčbě? Nejsou politici vinni neposkytnutím pomoci, nebo dokonce genocidou?

19.10.2021 v 23:25 | Karma: 31,93 | Přečteno: 2297x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Německé zelené chiméry platíme my. Máme šanci to změnit. Nepromarněme ji!

Většina lidí kroutí hlavou, když bruselská vrchnost vyhlašuje ambiciózní cíle „snižování emisí CO2“ a „přechod k uhlíkově neutrální Evropě“. Zejména tehdy, když platí stále více za spotřebované energie.

6.10.2021 v 22:18 | Karma: 27,04 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Jen hlupák se stále pálí o stejná kamna.

Vyhovuje vám rostoucí inflace, která vše zdražuje a užírá úspory, schodkové rozpočty, zadlužující i další generace, provoz státu na dluh? Nechcete změnu? Je to na vás.

3.10.2021 v 19:05 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nevěřte Danaům, byť by i dary přinášeli. (Homér)

Na tento více než 3000 let starý, ale stále aktuální citát lidé často zapomínají. I dnes dar často nakonec skončí ztrátou pro obdarovaného.

26.9.2021 v 13:51 | Karma: 19,69 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Dostane se Jan Amos Komenský na index zakázaných knih?

Pravdivost myšlenek v jeho spisu „Štěstí národa“ potvrdila historie a jsou velmi aktuální i dnes. Dnešním progresivistům by čtením stoupl krevní tlak.

16.9.2021 v 8:56 | Karma: 34,35 | Přečteno: 1598x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Veřejné mínění nebo jen mínění malé názorové bubliny? Je to velmi ošidné.

Co je účelem diskusí pod články v novinách? Idealista si může myslet, že se dozví názory většiny čtenářů na popisovanou událost. Není to tak jednoduché.

14.9.2021 v 8:55 | Karma: 11,02 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Vydělávat se dá nejen na válce, ale i na epidemii

Bezskrupulózní politici a obchodníci se zdravím a smrtí si nenechají sebrat lukrativní covid-byznys.

2.8.2021 v 9:22 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nenasytná Hydra si hodlá vymoci další potravu. Zaplatíme ji všichni.

Evropská Komise hodlá zavést uhlíkové clo na hranicích EU. Následovat má celý tucet dalších obdobných cel a daní.

14.7.2021 v 8:34 | Karma: 32,89 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Za jedny peníze si nenakoupíte dvojnásobné množství zboží

Platí to i o elektrické energii. Každou vyrobenou kilowatthodinu také lze použít jen jednou. Německá vláda to nepochopila.

12.7.2021 v 8:57 | Karma: 25,32 | Přečteno: 717x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Svoboda projevu je jen fikce

Cenzura, omezování svobody projevu a demagogické ohýbání reality má i u nás staletou tradici a metody se stále vylepšují.

16.6.2021 v 8:28 | Karma: 27,46 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Další lehce vydělaná miliarda na obzoru

Zdá se, že se Veleslavínský zámek stal obětí developerů, úředníků státní správy, komunálních politiků z radnice Prahy 6 a Magistrátu.

26.5.2021 v 10:23 | Karma: 17,79 | Přečteno: 438x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nejsme oběťmi permanentní manipulace?

Člověk, který čte jedny noviny a sleduje televizní zprávy, je o situaci v reálném světě informován asi jako zvíře narozené v ZOO o životě v africké savaně.

3.5.2021 v 9:41 | Karma: 29,48 | Přečteno: 753x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Miliardy sem, miliardy tam. Však on to daňový poplatník stejně zaplatí.

Nechystají se politici způsobit další velký a drahý průšvih? Dostavba jaderné elektrárny Dukovany pohledem normálního občana.

19.4.2021 v 8:47 | Karma: 30,67 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik