Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neškodí pražští radní záměrně?

Témat, na něž se dá položit tato otázka, je více. Dnes to bude o parkování. Nechat namalovat modré čáry, postavit dopravní značky a vybírat peníze od bezbranných obyvatel, to umí každý.

Jiný scénář, který by zajistil bezproblémové parkování v Praze, by nepřinesl takový zisk, nejen do radničních pokladen (psalo se i o placených soukromých parkovištích, někde na velmi levně pronajatých městských pozemcích)[1] [2] Aby obyvatelé přijali (někde i s nadšením, např. na Dědině) zřizování parkovacích zón, tak musela být situace dovedena až do dnešní katastrofální situace.

 

[1] https://www.idnes.cz/praha/zpravy/praha-vypovi-smlouvu-provozovatelum-desitek-parkovist.A170825_162410_praha-zpravy_rsr

[2] https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/praha-hleda-nova-parkovaci-mista-vypovi-smlouvu-temer-polovine-soukromych_1709121410_ako

 

A to nejen s parkováním, ale i s dopravou. Parkovací zóny toho příliš neřeší, protože parkovacích povolení je někde vydáno víc, než je parkovacích míst. Položme si otázku: Cui bono? Odpověď zní, že alespoň z části to může být záměr. Nejsou totiž jen schopní radní a úředníci státní správy na radnicích a ministerstvech, ale i neschopní a všehoschopní. Zdá se, že někteří přímo sabotují stavbu velkokapacitních záchytných parkovišť na okraji Prahy, napojených na MHD, kde by měla končit individuální automobilová doprava zejména ze středočeského kraje.

Jeden příklad pro objasnění snad postačí. V  EIA (posouzení vlivů stavby na životní prostředí) pro stavbu metra do Motola, a tím i v územním rozhodnutí a stavebním povolení, byla podmínka: Další přípravu záměru orientovat tak, aby uvedení provozního úseku V.A trasy A metra do provozu bylo provedeno až po zprovoznění autobusového terminálu a parkoviště P + R na Dlouhé Míli a rychlodráhy Praha - Kladno.“ Podmínka splněna nebyla, proto je Evropská třída každodenně ucpaná tisíci autobusy jedoucími na letiště, do Kladna a Loun a desítkami tisíc aut z těchto míst. P+R na Dlouhé Míli, vhodně navržené u silničního okruhu a dálnice na Kladno a Slaný, nedávno zcela „vypadlo“ z dokumentu, který sumarizuje záměry dopravních staveb v Praze a okolí (Plán Udržitelné Mobility v Praze a Okolí).
Naopak se v tomto dokumentu opět objevilo podzemní P+R pro stovky aut v obytné zóně Prahy 6, ve Veleslavíně. Toto P+R má stát daňového poplatníka stovky milionů Kč a má sloužit svému účelu pouze velmi krátkou dobu. Po jeho dokončení má dojít ke stavbě P+R na Dlouhé Míli a následně má nad P+R ve Veleslavíně nějaký developer postavit nadzemní podlaží nějaké budovy. Podnikatelský plán mu vyjde znamenitě. Nejdražší části budovy, tedy pozemek, základy a podzemní parkoviště mu radnice asi nějak (pro)dá. Konkrétně: v zadání územní studie Veleslavína, vyhotovené Magistrátem v 12/2017 se uvádí:
„Pro 1. etapu studie navrhne v prostoru současného autobusového terminálu objektové parkoviště (ideálně podzemní).
Pro 2. etapu studie zakomponuje parkovací objekt do finální podoby území (s možností jeho dílčích modifikací). Část jeho parkovacích kapacit bude sloužit pro nově vzniklou zástavbu“.
Pro 1. etapu studie navrhne úpravy stávajícího autobusového terminálu a celého přestupního uzlu, které zajistí bezpečný, bezbariérový a pohodlný přestup metro x železnice x bus x tram × P+R.
Pro 2. etapu (po přesunu autobusového terminálu a P+R na Dlouhou míli) studie navrhne zastávky pozemní veřejné hromadné dopravy v odpovídající kapacitě a se zachováním bezpečného, bezbariérového a pohodlného přestupu metro x železnice x bus x tram“.

V požadavcích Radnice Prahy 6 k architektonické soutěži řešící okolí stanice Nádraží Veleslavín radnice Prahy 6 požaduje:
„parkovací dům, s preferencí podzemního umístění, pokrývající potřeby subcentra, novostaveb v místě i vlastního provozu nádraží, předpokládaná kapacita do 300 míst. Parkovací dům bude dopravně napojen na uliční sít nezávisle od návrhu organizace MHD, předpokládáme řešení v podzemí“.
Je nepochopitelné, proč nejsou parkoviště pro budoucí subcentrum plánována jako součást jednotlivých budov, jako se to dnes standardně dělá, např. u nové budovy AFI v sousedství, která má v suterénu cca 250 parkovacích stání.
Proč má veřejnost dotovat parkování pro novostavby? Proč má v krátké době dojít ke změně využití budovy? Každá rekonstrukce je velmi nákladná. Proč má být individuální automobilová doprava zatahována do obytných částí Prahy, místo aby od okraje Prahy cestující pokračovali MHD? Kde by po dobu výstavby P+R zastavovaly busy, které dnes na obratišti ve Veleslavíně mají konečnou a kde má stát podzemní P+R? Dnes na konečné ve Veleslavíně dochází k cca 2 000 pohybům busů denně.

Zdá se, že na magistrátu i na Radnici Prahy 6 má stále vliv nějaký „lobbista“, který má zájem, aby „erár“ za peníze daňových poplatníků postavil podzemní P+R a nějaký developer na něm později postavil nadzemní část budovy s tím, že mu pozemek, základy a parkovací stání, tedy nejdražší části, radnice (odpro)dá.
Tento scénář již byl navrhnut v r. 2012. „Dočasné“ podzemní  P+R a „dočasný“ terminál busů ve Veleslavíně tenkrát měly stát cca 1,3 miliardy Kč a nad ním měla být po zprovoznění P+R na Dlouhé Míli dostavěna čtyřpodlažní administrativní budova cca 170 m dlouhá. Podzemní P+R mělo přejít na nějakého stavebníka budovy, protože pro P+R prý již nebude potřebné.
Místní obyvatelé se postavili proti a stavbu P+R ve Veleslavíně zastavili, i za pomoci eurokomisařů pro dopravu a životní prostředí, protože by škodila obyvatelům a popřela smysl stavby metra do Motola a železnice na letiště a Kladno, jejichž účelem mělo být převedení dopravy v severozápadní části Prahy na bezemisní a omezení individuální automobilové dopravy v Praze. Proč nebylo postaveno záchytné P+R a terminál busů na Dlouhé Míli a tedy nebyla splněna jedna z podmínek, na základě kterých byla poskytnuta dotace na stavbu metra do Motola, je zatím otázka bez odpovědi.
Je vůbec takový záměr radnice legální? Není to plýtvání penězi daňových poplatníků? Jednají radní a úředníci Magistrátu a Prahy 6 s péčí řádného hospodáře? Má smysl přivádět další auta do obytných částí Prahy 6? Dle některých informací se uvažuje s P+R pro prý až 5000 stání u silničního okruhu u železniční stanice Praha-Ruzyně a na Dlouhé Míli. Udělají si radní pořádek alespoň v dokumentech, které mají definovat investiční záměry?

P.S. Veškeré citované dokumenty mám k dispozici. Trvalo déle než rok, než zadání studie radnice předala. Proč se tak dlouho pod nejrůznějšími záminkami zdráhala? Odpověď je v textu výše a souvislosti budou v dalším blogu.

 

[1] https://www.idnes.cz/praha/zpravy/praha-vypovi-smlouvu-provozovatelum-desitek-parkovist.A170825_162410_praha-zpravy_rsr

Autor: Jiří John | pondělí 21.10.2019 7:51 | karma článku: 22,02 | přečteno: 611x
  • Další články autora

Jiří John

O plynu bez ideologie

Zamyšlení nad emotivními, ideologicky vyhraněnými vyjádřeními „našich“ politiků ve věci zásobování Evropské unie plynem.

27.4.2022 v 20:30 | Karma: 20,61 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Lidé skutečně mění klima. U nás zejména Němci

Změna klimatu v hustě zasídlených oblastech světa, jako je např. Evropa, je určitě ovlivněna i lidskou činností. Jestli pozitivně nebo negativně se ukáže v následujících desetiletích.

5.1.2022 v 22:02 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Kdo šetří, má za tři. Ale ne vždy. Někdy na šetření prodělávají všichni

Šetřit se dá i na položce, která stojí 5 haléřů. Přibližně tolik stojí mikroténový sáček, do kterého si v obchodě balíte pečivo a další zboží.

7.12.2021 v 12:54 | Karma: 6,83 | Přečteno: 100x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otázky, které by měl každý občan položit našim politikům/čkám

Do parlamentu a vlády nastupuje „obměněná parta“. Když už jsme to neudělali před volbami, tak je nejvyšší čas nově zvoleným politikům položit aktuální otázky.

30.11.2021 v 21:57 | Karma: 21,52 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Drahé energie jsou produktem ze „štrasbursko-bruselské dílny“

Regulace, dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty rozhodování vedení Evropské Unie. Před cca 10 lety v „energetických balíčcích“ schválená, nedomyšlená legislativa, prosazená Německem, přináší hořké plody.

25.11.2021 v 22:20 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Ututlají to, nebo propukne veliký skandál?

Mohlo se zabránit statisícům úmrtí a milionům nákaz nemocí covid-19? „Skandál ivermectin“ je název knihy francouzského žurnalisty Jean-Loup Izamberta, kde shrnul dění kolem ivermectinu.

5.11.2021 v 8:25 | Karma: 39,76 | Přečteno: 13439x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nová vláda se chystá šetřit. Bude to na správných místech?

Nedávno zvolení poslanci, kteří nám budou 4 roky vládnout, slibují, že přepracují státní rozpočet a budou šetřit. Šetřit se musí, s tím souhlasí skoro všichni. Nenapáchají ve svém nadšení pro škrty také zbytečné škody?

31.10.2021 v 19:58 | Karma: 25,57 | Přečteno: 703x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otevřený dopis ministru zdravotnictví a poslancům

Nevyhazují poslanci zbytečně miliardy? Neumírají zbytečně lidé? Nejsou lidé již třetí rok zbytečně omezováni? Proč brání politici alternativní léčbě? Nejsou politici vinni neposkytnutím pomoci, nebo dokonce genocidou?

19.10.2021 v 23:25 | Karma: 31,93 | Přečteno: 2297x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Německé zelené chiméry platíme my. Máme šanci to změnit. Nepromarněme ji!

Většina lidí kroutí hlavou, když bruselská vrchnost vyhlašuje ambiciózní cíle „snižování emisí CO2“ a „přechod k uhlíkově neutrální Evropě“. Zejména tehdy, když platí stále více za spotřebované energie.

6.10.2021 v 22:18 | Karma: 27,04 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Jen hlupák se stále pálí o stejná kamna.

Vyhovuje vám rostoucí inflace, která vše zdražuje a užírá úspory, schodkové rozpočty, zadlužující i další generace, provoz státu na dluh? Nechcete změnu? Je to na vás.

3.10.2021 v 19:05 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nevěřte Danaům, byť by i dary přinášeli. (Homér)

Na tento více než 3000 let starý, ale stále aktuální citát lidé často zapomínají. I dnes dar často nakonec skončí ztrátou pro obdarovaného.

26.9.2021 v 13:51 | Karma: 19,69 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Dostane se Jan Amos Komenský na index zakázaných knih?

Pravdivost myšlenek v jeho spisu „Štěstí národa“ potvrdila historie a jsou velmi aktuální i dnes. Dnešním progresivistům by čtením stoupl krevní tlak.

16.9.2021 v 8:56 | Karma: 34,35 | Přečteno: 1599x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Veřejné mínění nebo jen mínění malé názorové bubliny? Je to velmi ošidné.

Co je účelem diskusí pod články v novinách? Idealista si může myslet, že se dozví názory většiny čtenářů na popisovanou událost. Není to tak jednoduché.

14.9.2021 v 8:55 | Karma: 11,02 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Vydělávat se dá nejen na válce, ale i na epidemii

Bezskrupulózní politici a obchodníci se zdravím a smrtí si nenechají sebrat lukrativní covid-byznys.

2.8.2021 v 9:22 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nenasytná Hydra si hodlá vymoci další potravu. Zaplatíme ji všichni.

Evropská Komise hodlá zavést uhlíkové clo na hranicích EU. Následovat má celý tucet dalších obdobných cel a daní.

14.7.2021 v 8:34 | Karma: 32,89 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Za jedny peníze si nenakoupíte dvojnásobné množství zboží

Platí to i o elektrické energii. Každou vyrobenou kilowatthodinu také lze použít jen jednou. Německá vláda to nepochopila.

12.7.2021 v 8:57 | Karma: 25,32 | Přečteno: 717x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Svoboda projevu je jen fikce

Cenzura, omezování svobody projevu a demagogické ohýbání reality má i u nás staletou tradici a metody se stále vylepšují.

16.6.2021 v 8:28 | Karma: 27,46 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Další lehce vydělaná miliarda na obzoru

Zdá se, že se Veleslavínský zámek stal obětí developerů, úředníků státní správy, komunálních politiků z radnice Prahy 6 a Magistrátu.

26.5.2021 v 10:23 | Karma: 17,79 | Přečteno: 438x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nejsme oběťmi permanentní manipulace?

Člověk, který čte jedny noviny a sleduje televizní zprávy, je o situaci v reálném světě informován asi jako zvíře narozené v ZOO o životě v africké savaně.

3.5.2021 v 9:41 | Karma: 29,48 | Přečteno: 753x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Miliardy sem, miliardy tam. Však on to daňový poplatník stejně zaplatí.

Nechystají se politici způsobit další velký a drahý průšvih? Dostavba jaderné elektrárny Dukovany pohledem normálního občana.

19.4.2021 v 8:47 | Karma: 30,67 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik