Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ze štrasbursko-bruselské dílny

Dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty současné EU. Lze proti příkladům níže alespoň něco postavit, aby činnost EU celkově mohla být hodnocena neutrálně nebo dokonce kladně?

Laik žasne, odborník se diví. Kdyby žil Orwell, tak by se divil také.

Obdobných příkladů absurdního střílení do nohou vlastních občanů EUrobyrokraty, které jsou uvedeny níže (všechny jsou zkopírovány z našich novin), je možné připomenout stovky.
Najde někdo příklady pozitivních rozhodnutí vůdců EU na život občanů jednotlivých států? Ne tolik, aby vyvážily negativa. Stačilo by desetinu. Byla by to velmi těžká práce…

Pravidelné stěhování celého úřednického aparátu mezi Bruselem a Štrasburkem a udržování dvojích budov EU je příkladem nehorázného plýtvání a pohrdání občany, kteří tento miliardový nesmysl musí financovat.

Nesplnitelné emisní limity, schválené nekompetentními EUroposlanci, vedly k pokusům obejít tyto limity úpravou softwaru. Odhalení podvodu VW i jiných automobilek vedlo k povinnosti odškodnit podvedené kupce ve výši miliard €. Ztráta důvěryhodnosti renomovaných firem se těžko vyčísluje.
Proč Eurokomisaři raději nenavrhli „cílovou prémii“ - dotaci pro výrobce motorů, kteří přísné limity skutečně splní? Taková dotace by byla ojedinělá v tom, že by měla smysl.

EU nezajistila, aby se ve všech státech ve stejném balení prodávaly stejně kvalitní potraviny. Východní země slouží jako popelnice pro šmejdy, prodávané často ještě dráž, než kvalitnější zboží v Rakousku nebo Německu.  A EUrovůdci se nestydí poukazovat na tzv. „dotace“, které u nás páchají pouze zlo. Křiví podnikatelské prostředí, vyžadují spoustu neužitečné práce pro zpracování žádostí o dotace, kontrolu „čerpání“, zavírání podvodníků,…. Jen na přípravu žádostí o dotace se prý u nás specializuje kolem 200 firem, které vykonávají tuto neproduktivní činnost.

EU nedodržuje ani zákony, které si vydala a schválila. Nehlídání Schengenské hranice, porušování Dublinského protokolu, nedodržování 3% schodku státního rozpočtu. Pomoc zadluženému státu z fondů EU nebo činnost ECB, která vykupuje dluhopisy předlužených států, aby snížila jejich náklady na dluhovou službu a tím oddálila jejich bankrot. Ve vlastnictví ECB se tak hromadí pouze bezcenné dluhopisy za biliony €.

Nesmyslné směrnice zakazující silné vysavače a žárovky. Nedořešená likvidace rozbitých „úsporných“ žárovek otravuje naše zdraví (zejména mozek dětí) a životní prostředí, protože se do životního prostředí dostává jedovatá rtuť. Přitom zakázali používání spolehlivých rtuťových teploměrů, které vydrží fungovat neomezeně dlouho, jen proto, že obsahují relativně malé množství rtuti. Naštěstí problém „úsporných žárovek“ vyřešil technický pokrok. LEDky již rtuť neobsahují. A Europoslanci o tom ani nemuseli hlasovat.

EU nařizuje tvar ovoce a zeleniny. Pro banány platilo později zrušené prováděcí nařízení Komise EU č. 1333/2011 ze dne 19. prosince 2011. Víte, jak skvělou chuť mají banány z Madeiry, které nesplňují „normy EU“?

EU se zabývá nesmyslnými projekty, např. „podporování a povzbuzování členských států při začleňování transsexuálních a intersexuálních osob“, tzv. „podpora rozmanitosti“, přejmenovává tuzemský rum a pomazánkové máslo, ale dovoluje prodávat různou kvalitu potravin ve stejném obalu v různých zemích.

Nařízení o balených koblihách už zrušili.

EU plánuje přijmout 40procentní kvótu pro ženy ve vedení velkých evropských firem. Absurdní je rozhodnutí Evropského soudu o sjednocení sazeb pojistného pro muže a ženy. Dosud přitom byly ženy v cenách životních pojistek zvýhodněné, protože jsou pro pojišťovny objektivně méně rizikové. Zakáže EU pro zajištění rovnoprávnosti ženám horní díl plavek, nebo ho přikáže i mužům?

Kvóty na produkci zapříčinily např. likvidaci cukrovarů u nás, omezily rozlohy našich vinic. „Kvóty na „uprchlíky“ zatím občané odmítají.
Juncker: „Přijímání migrantů patří mezi evropské hodnoty“[1]

Nařízení EU o minimálním procentu výroby energie z obnovitelných zdrojů využili (asi nejen) „naši“ poslanci ke gigantickému okradení lidí, kteří povinně připlatí solárním baronům cca 1000 miliard Kč. Za to by se daly postavit 4 temelínské bloky, které by vyrobily elektřinu pro ČR na 50 let. Do r. 2030 bude povinné procento výroby „obnovitelné energie“ zdvojnásobeno na 32%. Platit bude opět spotřebitel, jen není ještě jasné, jakým „baronům“.

Povinné přimíchávání biosložek do pohonných hmot v důsledku škodí přírodě – pěstování řepky otravuje půdu, zabíjí hmyz, ptáky i srnce, palmový olej pro výrobu PHM se vozí přes celou zeměkouli a v Asii se kvůli tomu vypalují pralesy. Biosložky přitom poškozují motory aut.

Kvůli složitému systému zemědělských dotací v tržní soutěži nevítězí nejšikovnější a nejefektivnější zemědělci, ale ti, kdo se nejvíc vyznají právě v nepřehledném dotačním systému. Čím složitější a byrokratičtější celý proces je, tím více znevýhodňuje malé zemědělce a nahrává velkým korporacím, které si na sepisování žádostí o dotace mohou najmout právníky. Výsledkem je, že potraviny se produkují v jiných lokalitách, než kde by to bylo nejvíce efektivní a tedy ekonomicky optimální.

Velkou část orné půdy zabírá řepka, pěstovaná pro výrobu dotovaných biopaliv. Na další dříve zemědělské půdě stojí solární panely, snažící se plnit závazek ohledně množství elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů.

Dotace tržní prostředí pokřivují a způsobují plývání. Většina dotací je jako transfúze z levé ruky do pravé, při které se polovina krve rozlije. Perfektně vystihuje fungování dotací sir Humphrey v britském seriálu Jistě, pane ministře: „Dotace nelze rozhazovat na to, co by si lidé přáli. Dávají se na to, co lidé nechtějí, ale co mít musejí. To, co chtějí, si koupí sami.“

Částečně za tento velmi neuspokojivý stav (čeština má i jadrnější výrazy) mohou i základní principy fungování EU. Evropský parlament je ve skutečnosti parlamentem jen podle jména, ale nikoli podle pravomocí. V demokratickém světě asi neexistuje jiný parlament, který by neměl zákonodárnou iniciativu. Nejvyšší hodnostáři - Eurokomisaři - si své resorty rozdělují nikoli podle odborností, ale podle kuhhandlů politických stran. Podle toho to pak vypadá.
Je smutné, že demokracie v EU po nabytí platnosti „Lisabonské smlouvy“ se podobá hlasování 2 vlků a 1 ovce o tom, co bude k večeři. Lisabonská smlouva totiž umožnila přehlasování menších států většími. Tím mohou menším státům vnutit i proti vůli jejich politiků (natož občanů) rozhodnutí, která tyto státy nechtějí, protože jsou pro ně škodlivá.

Kdo ze čtenářů v diskusi vyváží uvedené příklady pozitivními rozhodnutími vůdců EU, která mají na život občanů jednotlivých států EU pozitivní dopady? Pokuste se o to. Bude to dřina.

 

[1] https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/juncker-prijimani-migrantu-patri-mezi-evropske-hodnoty-40296324

 

Autor: Jiří John | středa 18.9.2019 6:29 | karma článku: 28,63 | přečteno: 692x
  • Další články autora

Jiří John

O plynu bez ideologie

Zamyšlení nad emotivními, ideologicky vyhraněnými vyjádřeními „našich“ politiků ve věci zásobování Evropské unie plynem.

27.4.2022 v 20:30 | Karma: 20,61 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Lidé skutečně mění klima. U nás zejména Němci

Změna klimatu v hustě zasídlených oblastech světa, jako je např. Evropa, je určitě ovlivněna i lidskou činností. Jestli pozitivně nebo negativně se ukáže v následujících desetiletích.

5.1.2022 v 22:02 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Kdo šetří, má za tři. Ale ne vždy. Někdy na šetření prodělávají všichni

Šetřit se dá i na položce, která stojí 5 haléřů. Přibližně tolik stojí mikroténový sáček, do kterého si v obchodě balíte pečivo a další zboží.

7.12.2021 v 12:54 | Karma: 6,83 | Přečteno: 100x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otázky, které by měl každý občan položit našim politikům/čkám

Do parlamentu a vlády nastupuje „obměněná parta“. Když už jsme to neudělali před volbami, tak je nejvyšší čas nově zvoleným politikům položit aktuální otázky.

30.11.2021 v 21:57 | Karma: 21,52 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Drahé energie jsou produktem ze „štrasbursko-bruselské dílny“

Regulace, dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty rozhodování vedení Evropské Unie. Před cca 10 lety v „energetických balíčcích“ schválená, nedomyšlená legislativa, prosazená Německem, přináší hořké plody.

25.11.2021 v 22:20 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Ututlají to, nebo propukne veliký skandál?

Mohlo se zabránit statisícům úmrtí a milionům nákaz nemocí covid-19? „Skandál ivermectin“ je název knihy francouzského žurnalisty Jean-Loup Izamberta, kde shrnul dění kolem ivermectinu.

5.11.2021 v 8:25 | Karma: 39,76 | Přečteno: 13430x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nová vláda se chystá šetřit. Bude to na správných místech?

Nedávno zvolení poslanci, kteří nám budou 4 roky vládnout, slibují, že přepracují státní rozpočet a budou šetřit. Šetřit se musí, s tím souhlasí skoro všichni. Nenapáchají ve svém nadšení pro škrty také zbytečné škody?

31.10.2021 v 19:58 | Karma: 25,57 | Přečteno: 703x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otevřený dopis ministru zdravotnictví a poslancům

Nevyhazují poslanci zbytečně miliardy? Neumírají zbytečně lidé? Nejsou lidé již třetí rok zbytečně omezováni? Proč brání politici alternativní léčbě? Nejsou politici vinni neposkytnutím pomoci, nebo dokonce genocidou?

19.10.2021 v 23:25 | Karma: 31,93 | Přečteno: 2297x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Německé zelené chiméry platíme my. Máme šanci to změnit. Nepromarněme ji!

Většina lidí kroutí hlavou, když bruselská vrchnost vyhlašuje ambiciózní cíle „snižování emisí CO2“ a „přechod k uhlíkově neutrální Evropě“. Zejména tehdy, když platí stále více za spotřebované energie.

6.10.2021 v 22:18 | Karma: 27,04 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Jen hlupák se stále pálí o stejná kamna.

Vyhovuje vám rostoucí inflace, která vše zdražuje a užírá úspory, schodkové rozpočty, zadlužující i další generace, provoz státu na dluh? Nechcete změnu? Je to na vás.

3.10.2021 v 19:05 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nevěřte Danaům, byť by i dary přinášeli. (Homér)

Na tento více než 3000 let starý, ale stále aktuální citát lidé často zapomínají. I dnes dar často nakonec skončí ztrátou pro obdarovaného.

26.9.2021 v 13:51 | Karma: 19,69 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Dostane se Jan Amos Komenský na index zakázaných knih?

Pravdivost myšlenek v jeho spisu „Štěstí národa“ potvrdila historie a jsou velmi aktuální i dnes. Dnešním progresivistům by čtením stoupl krevní tlak.

16.9.2021 v 8:56 | Karma: 34,35 | Přečteno: 1598x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Veřejné mínění nebo jen mínění malé názorové bubliny? Je to velmi ošidné.

Co je účelem diskusí pod články v novinách? Idealista si může myslet, že se dozví názory většiny čtenářů na popisovanou událost. Není to tak jednoduché.

14.9.2021 v 8:55 | Karma: 11,02 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Vydělávat se dá nejen na válce, ale i na epidemii

Bezskrupulózní politici a obchodníci se zdravím a smrtí si nenechají sebrat lukrativní covid-byznys.

2.8.2021 v 9:22 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nenasytná Hydra si hodlá vymoci další potravu. Zaplatíme ji všichni.

Evropská Komise hodlá zavést uhlíkové clo na hranicích EU. Následovat má celý tucet dalších obdobných cel a daní.

14.7.2021 v 8:34 | Karma: 32,89 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Za jedny peníze si nenakoupíte dvojnásobné množství zboží

Platí to i o elektrické energii. Každou vyrobenou kilowatthodinu také lze použít jen jednou. Německá vláda to nepochopila.

12.7.2021 v 8:57 | Karma: 25,32 | Přečteno: 717x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Svoboda projevu je jen fikce

Cenzura, omezování svobody projevu a demagogické ohýbání reality má i u nás staletou tradici a metody se stále vylepšují.

16.6.2021 v 8:28 | Karma: 27,46 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Další lehce vydělaná miliarda na obzoru

Zdá se, že se Veleslavínský zámek stal obětí developerů, úředníků státní správy, komunálních politiků z radnice Prahy 6 a Magistrátu.

26.5.2021 v 10:23 | Karma: 17,79 | Přečteno: 438x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Nejsme oběťmi permanentní manipulace?

Člověk, který čte jedny noviny a sleduje televizní zprávy, je o situaci v reálném světě informován asi jako zvíře narozené v ZOO o životě v africké savaně.

3.5.2021 v 9:41 | Karma: 29,48 | Přečteno: 753x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Miliardy sem, miliardy tam. Však on to daňový poplatník stejně zaplatí.

Nechystají se politici způsobit další velký a drahý průšvih? Dostavba jaderné elektrárny Dukovany pohledem normálního občana.

19.4.2021 v 8:47 | Karma: 30,67 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik