Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Proc jste neuvedll Jana Amose jeho plnym jmenem, a tak jak se on sam podepisoval pane Johne. J.A. Komensky si pridal ke svemu jmenu podle jmena kmene a naroda ze ktereho pochazel, pridal Moravus, podle jmena zeme a naroda moravskeho. Vlastnorucne nakreslil nekolik map Moravy. Je v tom nejaky ucel, ze Jan Amos Komesky Moravus je jen zridka uvaden tak jak se sam podepisoval, proc je toto obecne ignorovano pane Johne? Uz z ucty k tomuto velikanu bychom meli jeho pridomek Moravus respektovat.

1 0
možnosti

Které knihy někdo zakázal? Máte nějaký seznam v současné době zakázaných knih?

0 1
možnosti
Foto

Tuším, že vkladní knížky na doručitele, nebo tak podobně. :-)

0 1
možnosti

Pane Nikle, za mne máte putovní cenu diskutéra Standy Nováka - dlouhodobého mistra světa ve skákání na špek.

Pana Nováka zdravím a doufám, že si užívá života bez blogů.

1 1
možnosti

zakazovat knihy je nesmysl, bez nich totiž nepochopíte, jak se lidstvo vyvíjí

0 0
možnosti
Foto

Jan Ámos Komenský v době pobytu v Republice sedmi sjednocených provincií (dnešní Nizozemí) prokazatelně nejen pobíral dary a příspěvky od provozovatelů obchodu s otroky, ale také se do obchodu aktivně zapojil. V té době tam žila celá řada pobělohorských exulantů. Spolu se Sekerkou ze Sedčic a bratrským hodnostářem Litomilem vypravili expedici do Afriky na tehdejší Zlatonosné pobřeží (dnes Ghana) a pokoušeli se tam vybudovat pevnost pro obchod s otroky. Chtěli tak získat dostatek prostředků na podporu partyzánského odboje proti Habsburkům doma v Koruně české. Záměr překazili Portugalci, a tak jsme se nestali koloniální mocností.

0 0
možnosti

Komenský a otroci? Ti křesťani mě vždycky nějak překvapí. Borci.

0 0
možnosti

Komenský by nebyl první, ani poslední. Tihle novodobí eurosvazáci nám tu kulturní revoluci ještě předvedou.

5 3
možnosti

Kubíček, nechceš s těma kydama přestat? Takovej brouk Pytlík, všude byl, všechno znám, že?

2 6
možnosti

Takže Češi nechali za války povraždit české židy, po válce vyhnali ze svého území všechny Němce a 70 let poté jsou národem hluboce rozděleným. Dle Komenského tedy nic jiného než záhuba nemůže nastat.

2 5
možnosti
Foto

J.A.K. byl nejen u nás již dávno prezentován coby učitel národů. Rozhodně by jej ale ani dnes nikdo neoznačil jako nacionalistu;-)

3 0
možnosti
Foto

R^Pokud byste neuvedl J.A.K., ale prezentoval to jako Váš názor, leckteří by byli schopni Vás obratem označit přinejmenším za až klasického ,,čecháčka":-)

3 0
možnosti

To je taky správně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik