Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TD

Nevím, jestli je moc košer počítat jen s tím, co dopadne na zem. Část slunečního záření se pohltí již v atmosféře, ale ten rozdíl nebude zásadní, určitě do 30 %.

Asi bych se vykašlal na plochu vytápěných domácností apod., vzal bych to přes hmotnost spáleného uhlí, ropy a uranu, to jsou hlavní zdroje energie, které se tak jako tak nakonec přemění na teplo. U elektřiny pak nemusíte řešit, jestli náhodou nepochází z FVE nebo jestli odpadní teplo náhodou nebylo použito pro vytápění apod.

Ale i kdyby to byly dva dny, v podstatě by to znamenalo zvýšení asi o půl procenta, přičemž ještě větší část je uvolněna v zimě, kdy mrzne. Naproti tomu efekt CO2 se projeví na celé planetě, tedy přispívá i když zrovna slunce svítí na druhé polokouli, nad oceánem apod.

A myslím, že mnohem více tepla dokáže člověk vygenerovat nepřímo i bez skleníkového efektu - uvažme jen vyasfaltované plochy, zastavěné plochy, pole místo lesů, velké vodní plochy apod.

0 0
možnosti
JJ

J79i27ř84í 40J28o95h41n

3. 10. 2019 13:45

Přečtěte si i blog, na nějž je odkaz. Tam je počítáno přes spálení PHM a výrobu elektřiny.

Ono i to půl procenta může nadělat velmi mnoho - viz citovaný recept na štěstí.

1 0
možnosti
RW

Máte tam i faktickou chybu - nezanedbatelná část tepla vzniklého při výrobě elektřiny se používá právě na vytápění bytů, takže jej počítáte dvakrát.

0 0
možnosti
JJ

J87i59ř40í 16J50o23h78n

3. 10. 2019 13:47

To máte pravdu. Kolik promile to nadělá vzhledem k celku?

0 0
možnosti
LV

Vypadá to na první pohled strašidelně, a to jste asi chtěl. Jenomže zapomínáte, že veškeré teplo se vrací zpět do vesmíru, většinou formou tepelného záření. Dále - docela významná část toho tepla je pouze jiná forma slunečního záření, které na zemský povrch již dopadlo - je to teplo získané spalováním dřeva, rostlinného oleje a pod. Ve finále zjistíte, že teplo vyrobené člověkem, které skutečně má vliv na zvyšování teploty atmosféry odpovídá množství tepla dodaného zemskému povrchu Sluncem za cca 3 sekundy. Zdroj blog Dany Tenzer, teď nemám čas to dohledávat, ale je to cca 14 dní staré.

0 1
možnosti
JJ

J53i46ř16í 98J45o78h39n

3. 10. 2019 9:35

Ty výpočty paní Tenzer by mě skutečně zajímaly.

Není to tak prosté, jak píšete (ani jak píši já). Myslíte si, že energie dodaná ze Slunce se vyzáří, aniž by ohřála povrch a část se jí spotřebovala např. na roztavení ledu nebo na vypaření vody? V atmosfeře se může naakumulovat podstatně více vody, když bude tepleji (viz nasycená pára, kondenzace,..). Ve velkých výškách není v atmosfeře skoro žádná vodní pára , protože je tam chladno (proto tam létají letadla). To se může změnit. A vodní pára je také skleníkový plyn. Těch závislostí a zpětných vazeb jsou stovky.

1 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik