Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O plynu bez ideologie

Zamyšlení nad emotivními, ideologicky vyhraněnými vyjádřeními „našich“ politiků ve věci zásobování Evropské unie plynem.

Z Ruska státy Evropské unie ročně kupují cca 150 až 190 miliard m3 plynu. Tento objem politici chtějí nahradit z jiných zdrojů. Mluví o americkém zkapalněném plynu (CNG). USA v současné době exportují ročně cca 60 mld m3, většinu zatím do Asie, kde bývají vyšší ceny. USA exportní kapacity rychle navyšují. Píše se o navýšení o 70 mld m3 do 5 let. Nejde ale jen o výstavbu exportních zkapalňovacích terminálů, ale i o terminály v Evropě. V celé Evropě nyní bývá volná kapacita všech terminálů necelých 100 mld m3. Stavba takového terminálu, když to vše půjde bez zádrhelů, bude trvat cca 4 roky. Výroba speciálních ocelí, houževnatých při -162°C, což je teplota kapalného plynu, speciální armatury, projektování i montáž se nedá zvládnout rychleji. Např. polský terminál ve Swinouscie má roční kapacitu cca 5 miliard m3. Spotřeba plynu v ČR je cca 8 mld m3. I když se za pár let podaří postavit terminály v Evropě, tak bude potřeba postavit tisíce km plynovodů. Největší potrubí tranzitního plynovodu u nás, o průměru 1400 mm, má přepravní kapacitu cca 27 mld m3 ročně při tlaku cca 6 MPa. Kolik takových potrubí bude potřeba postavit? Jen příprava stavby, projednání věcných břemen s vlastníky, výroba trub (nejsou skladem, válcují se v kampaních na základě předchozích objednávek a kapacity oceláren a válcoven. Výroba bude trvat několik let, zejména když oceli bude nedostatek. Jen Azovstal vyráběl cca 20 mil. tun ročně). Bude to akce obrovského rozsahu. V Německu se již dvacet let pokoušejí postavit páteřní přenosové linky elektřiny od větrných turbín ze severu na jih a stále nejsou hotové. Stavba plynovodů je daleko obtížnější.

Bude vůbec možné CNG v takovém množství dopravit do Evropy? Zatím je na světě v provozu cca 700 tankerů, většina z nich má kapacitu 150 000 m3 CNG. Pro převod na plyn násobte cca 570. Kolik tankerů bude potřeba ihned vyrobit?

Další nepříjemnou vlastností CNG je jeho cena. Je vyšší než u „potrubního“ plynu, zejména pokud je potrubní plyn dodáván na základě dlouhodobého kontraktu. Energie na zkapalnění je potřeba cca 0,25 kWh/m3, i na zpětný převod do plynného skupenství se musí přidat energie. U nás je i „potrubní plyn“ násobně dražší, než v Německu nebo Maďarsku, protože čeští obchodníci ho nakupují na spotovém trhu, na burze za vyšší ceny. Kdo z toho má prospěch? Nejsou mezi beneficienty tohoto obchodování i nějací „přátelé“, napojení na tyto politiky? Proč politici neodkoupí podzemní zásobníky plynu, které nyní RWE prodává? Připomenu, že podnik Transgas byl prodán, vč. tranzitních plynovodů a zásobníků s kapacitou cca 30% roční spotřeby ČR, premiérem M. Zemanem. Stát by mohl na základě dlouhodobých smluv nakoupit v létě levnější plyn, alespoň na naplnění zásobníků. Cena pro odběratele by byla výrazně nižší. Komu současný absurdní stav vyhovuje?

Bude se plyn nakupovat i z takových států jako je Katar? Psalo se, že tento stát podporuje islámský fundamentalismus ve světě. Je větší hrozbou pro „Evropu“ Rus nebo islámský fundamentalista? Asi Rus. Psalo se, že firmu Westinghouse, která bude oslovena k dostavbě jaderné elektrárny Dukovany, vlastnil (a možná vlastní) katarský státní investiční fond.

Hodně medializovaný je i požadavek Ruska na platby za dodávku plynu v rublech. Jestli jsem to dobře pochopil, tak změna je taková, že odběratel si pouze musí otevřít účet v Gazprombance a tam zaplatit za plyn, stále v € nebo USD. Tyto platby mu banka převede na ruble, které předá Gazpromu. Možná má toto opatření zamezit „zmrazení“ plateb za plyn v zahraničí a samozřejmě posílit kurs rublu.  

Očekával bych, že politici s odborníky nejprve v tichosti připraví alternativu k zásobování Evropy plynem z jiných zemí, než z Ruska a následně neprodlouží platné smlouvy. Výhrůžky sankcemi, které nelze splnit bez podstatných dopadů na ekonomiku, jen ukazují na jejich slabost.  

Už nevěřím, že se někdy dočkáme politiků, kteří, když ne sami, tak prostřednictvím nápovědy odborníků, budou rozhodovat racionálně ve prospěch voličů. Zatím to vypadá, že politici věří, že se CNG dá dopravovat obyčejnými cisternami jako LPG nebo nosit v kýblech.
--------------------------
Pozn.: Autor pracoval 25 let v tomto oboru.

 

Autor: Jiří John | středa 27.4.2022 20:30 | karma článku: 20,61 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Jiří John

Lidé skutečně mění klima. U nás zejména Němci

Změna klimatu v hustě zasídlených oblastech světa, jako je např. Evropa, je určitě ovlivněna i lidskou činností. Jestli pozitivně nebo negativně se ukáže v následujících desetiletích.

5.1.2022 v 22:02 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Kdo šetří, má za tři. Ale ne vždy. Někdy na šetření prodělávají všichni

Šetřit se dá i na položce, která stojí 5 haléřů. Přibližně tolik stojí mikroténový sáček, do kterého si v obchodě balíte pečivo a další zboží.

7.12.2021 v 12:54 | Karma: 6,83 | Přečteno: 100x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otázky, které by měl každý občan položit našim politikům/čkám

Do parlamentu a vlády nastupuje „obměněná parta“. Když už jsme to neudělali před volbami, tak je nejvyšší čas nově zvoleným politikům položit aktuální otázky.

30.11.2021 v 21:57 | Karma: 21,52 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Drahé energie jsou produktem ze „štrasbursko-bruselské dílny“

Regulace, dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty rozhodování vedení Evropské Unie. Před cca 10 lety v „energetických balíčcích“ schválená, nedomyšlená legislativa, prosazená Německem, přináší hořké plody.

25.11.2021 v 22:20 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Ututlají to, nebo propukne veliký skandál?

Mohlo se zabránit statisícům úmrtí a milionům nákaz nemocí covid-19? „Skandál ivermectin“ je název knihy francouzského žurnalisty Jean-Loup Izamberta, kde shrnul dění kolem ivermectinu.

5.11.2021 v 8:25 | Karma: 39,76 | Přečteno: 13449x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik