Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německé zelené chiméry platíme my. Máme šanci to změnit. Nepromarněme ji!

Většina lidí kroutí hlavou, když bruselská vrchnost vyhlašuje ambiciózní cíle „snižování emisí CO2“ a „přechod k uhlíkově neutrální Evropě“. Zejména tehdy, když platí stále více za spotřebované energie.

Mechanismus, stanovený vedením Evropské unie, je nastaven tak, že budovatelům Nové uhlíkově neutrální Evropy nejvíce přispívají obyvatelé těch států, které tyto nedomyšlené chiméry neuskutečňují tak rychle jako ti „nejpokrokovější“. Čech, Polák nebo Rumun tedy dotuje zelené experimenty např. Němcům.
Již základní myšlenka, tedy porovnávání vypouštěných emisí CO2 s rokem 1990 je absurdní. V r. 1990 se v Evropě v daleko větší míře vyráběly energeticky náročné výrobky, např. ocel. Nyní se daleko více zboží dováží z Číny a asijských států, takže když se sečtou emise vytvořené výrobou zboží v Asii, importovaného do Evropské unie, emise vzniklé dopravou do Evropy a z výroby, která dosud zůstala v Evropě, tak bude poměr snížení emisí zcela jiný, než sdělují zelení aktivisté.
Chvályhodná snaha o snížení škodlivin v ovzduší (silně zjednodušená na „emise CO2“) je vynucována i „emisními povolenkami“. Část povolenek rozdává emitent, tedy Evropská Unie, zdarma pro výroby, které CO2 musí produkovat, a část povolenek je prodána. Každá povolenka povoluje vypustit 1 tunu CO2. Povolenky se obchodují, takže kdo vypustí méně CO2, může ušetřené povolenky prodat. Nyní je cena povolenky velmi vysoká, cca 60 € [1] Cena bude čím dál vyšší, protože Evropská unie počet vydávaných povolenek každý rok snižuje, aby donutila výrobce ke snížení vypouštěných emisí. Cenu povolenek zaplatí v ceně elektřiny, tepla nebo jakéhokoli výrobku odběratel. Loni bylo v oběhu 1,579 miliardy povolenek. Nedávno, když cena elektřiny již stoupala, EUrovůdci stáhli z obchodování 378,9 milionu povolenek a umístili je do rezervy pro stabilizaci trhu, což přispělo k dalšímu růstu jejich ceny. [2]
Cena elektřiny vyrobené v uhelných elektrárnách je tedy zatížena cenou „emisních povolenek“ (1kWh elektřiny = cca 380 g CO2). Energie vyrobená „Obnovitelnými Zdroji Energie“ (OZE)“, tedy zejména solárními a větrnými elektrárnami, je povinně dotována spotřebiteli energie a navíc ze státního rozpočtu, tedy daňovými poplatníky. Když hodně fouká nebo svítí a pro elektřinu z OZE není odbyt, tak se odstavují klasické uhelné elektrárny a spotřeba produkce z OZE je upřednostňována. Pro zajištění stability přenosové sítě je nezbytné udržovat v pohotovosti uhelné elektrárny, které po dobu výroby elektřiny v OZE nic nevyrábějí, ale spalují uhlí, a vznikají emise CO2, které také platíme.
V Německu odstavují uhelné a jaderné elektrárny, vč. těch moderních, které v kogeneraci vyrábějí elektřinu i teplo. Např. v Hamburku byla odstavena supermoderní uhelná elektrárna, dokončená teprve před 5 lety, která zajišťovala i vytápění pro velkou část Hamburku [3]. Obnovitelné zdroje nezajistí stabilitu sítě, takže v době, kdy nesvítí slunce a nefouká, je cena elektřiny na burze extrémně vysoká. Jelikož je přenosová síť propojená pro většinu Evropy, tak se zdražení elektřiny v Německu projevuje i u nás.
Absurdní chiméry, jako je rychlé zavedení elektromobility, i když není technicky vyřešeno skladování elektřiny v účinných akumulátorech, povede ke zvýšené poptávce po elektřině a tím k růstu její ceny. Tato elektřina ani nebude v dostatečné míře k dispozici.[4]. Evropští vůdci odmítají pochopit, že emise elektromobilu, který je nabíjen elektřinou z uhelné elektrárny, je v průběhu jeho životnosti daleko vyšší, než emise z auta s moderním spalovacím motorem.
Současný stav není konečný. Eurounijní vrchnost plánuje do několika let zavést dovozní cla na zboží ze států mimo EU, kde se nevyrábí tak „ekologicky“. Výše cla má odpovídat ceně emisních povolenek za množství při výrobě produkovaného „CO2“. Clo se promítne do zvýšení ceny výrobku. Je třeba připomenout, že výnos z dovozních cel už nyní nekončí ve státech, kam je zboží dovezeno, ale v pokladně EU. Tím by se naše příspěvky na provoz pro nás velmi drahé EU ještě zvýšily. [5]

Historie ukazuje, že pokrok je důsledkem dobrých nápadů, vynálezů a objevů, uskutečněných výjimečnými jednotlivci. Nelze ho nařídit dekrety, nařízeními a směrnicemi vydávanými Moskvou, Berlínem nebo Bruselem. Jakékoli pokusy o nařízení pokroku vedou do velmi drahých slepých uliček. Zdá se, že pravým pionýrem prozkoumávání slepých uliček nebyl jen Jára Cimrman. V poslední době mu silně konkurují vrcholní politici Evropské unie. Někdo musí slepou uličku lidského poznání ohledat a ohlásit světu: Tudy ne, přátelé! Bohužel tento průzkum je drahý a platíme ho my.

Jestli chceme, aby se současný životní styl v Evropě nehroutil nekompetentním rozhodováním nevzdělaných fanatiků, kteří z Bruselu a Berlína řídí Evropu, tak jděme nyní k parlamentním volbám a také choďme k volbám do Europarlamentu. Malá naděje na zjednání nápravy je v každém správně vyplněném volebním lístku.

[1] https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4766022/cena-emisnich-povolenek-poprve-vystoupila-nad-60-eur-za-tunu-za-rok-se-zdvojnasobila.html

[2] https://www.cenyenergie.cz/emisni-povolenky-cena-burza/#/promo-gas-mini

[3] https://oenergetice.cz/uhli/elektrarna-moorburg-jiz-neni-potreba-stabilizaci-soustavy-lokalita-ma-slouzit-vyrobu-zeleneho-vodiku

[4] https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=772984

[5] https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754948

 

Autor: Jiří John | středa 6.10.2021 22:18 | karma článku: 27,04 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Jiří John

O plynu bez ideologie

Zamyšlení nad emotivními, ideologicky vyhraněnými vyjádřeními „našich“ politiků ve věci zásobování Evropské unie plynem.

27.4.2022 v 20:30 | Karma: 20,61 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Lidé skutečně mění klima. U nás zejména Němci

Změna klimatu v hustě zasídlených oblastech světa, jako je např. Evropa, je určitě ovlivněna i lidskou činností. Jestli pozitivně nebo negativně se ukáže v následujících desetiletích.

5.1.2022 v 22:02 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Kdo šetří, má za tři. Ale ne vždy. Někdy na šetření prodělávají všichni

Šetřit se dá i na položce, která stojí 5 haléřů. Přibližně tolik stojí mikroténový sáček, do kterého si v obchodě balíte pečivo a další zboží.

7.12.2021 v 12:54 | Karma: 6,83 | Přečteno: 100x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otázky, které by měl každý občan položit našim politikům/čkám

Do parlamentu a vlády nastupuje „obměněná parta“. Když už jsme to neudělali před volbami, tak je nejvyšší čas nově zvoleným politikům položit aktuální otázky.

30.11.2021 v 21:57 | Karma: 21,52 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Drahé energie jsou produktem ze „štrasbursko-bruselské dílny“

Regulace, dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty rozhodování vedení Evropské Unie. Před cca 10 lety v „energetických balíčcích“ schválená, nedomyšlená legislativa, prosazená Německem, přináší hořké plody.

25.11.2021 v 22:20 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik