Nevěřte Danaům, byť by i dary přinášeli. (Homér)

26. 09. 2021 13:51:18
Na tento více než 3000 let starý, ale stále aktuální citát lidé často zapomínají. I dnes dar často nakonec skončí ztrátou pro obdarovaného.

Dnes se rozdávají „dotace“, což je moderní obdoba Trojského koně. „Dotace“ přiděluje naše vláda, parlament, radnice a další instituce. Desítky miliard ročně „dostává“ Česká republika z nejrůznějších fondů Evropské Unie [1] [2] . Podíváme-li se na pár příkladů podrobněji, tak zjistíme, že vše není pro standardního daňového poplatníka tak výhodné, jak se na první pohled zdá.
Peníze nerostou na stromech, takže na vše, co se přidělí jako „dotace“, musí daňový poplatník nejprve vydělat a zaplatit ve formě daní. Potom tyto peníze nějaký z desítek tisíc úředníků v „Bruselu“ nebo v ČR přerozdělí.
Prvním úskalím je to, že „dotace“ se nesmí použít na libovolný „projekt“. To vede k tomu, že se peníze vydávají i na neefektivní, ztrátové „projekty“. Výstižně to formuloval Sir Humphrey Appleby v kultovním seriálu Jistě pane ministře: „Dotace nelze rozhazovat na to, co by si lidé přáli. Dávají se na to, co lidé nechtějí, ale co mít musí. To, co chtějí, si koupí sami“.

Na konci každé „sedmiletky EU“ je potřebné „dočerpat“ všechny „dotace“, jinak propadnou. Takže se dotují nepotřebné, zbytečné, předražené projekty, např. rozhledny v údolích, jen aby se peníze „vyčerpaly“. (Otázka k zamyšlení: je normální peníze vydělávat prací nebo jako rentu nebo je „čerpat“?).
Na první pohled chvályhodný a prospěšný projekt zateplování domů a výměna kotlů [3] za „ekologičtější“ se při podrobnějším zkoumání tak pozitivně nejeví. Nejprve musí žadatel o dotaci požádat a úředníci musí vyhodnotit jeho žádost dle směrnic, které musel někdo sepsat a schválit. To stálo hodně administrativní práce, kterou musí daňoví poplatníci zaplatit. Prodávat materiály a provádět práce na dotovaných akcích při zateplování smí pouze pro tuto činnost certifikované firmy. Jejich sortiment i práce bývají o desítky procent dražší, než stejný materiál a stejná práce, dodávaná necertifikovanými firmami. Často se zatepluje fasáda, mění okna nebo kotel před ukončením jejich fyzické nebo ekonomické životnosti jen proto, že je zrovna vypsán dotační program. To snižuje ekologický i ekonomický efekt, protože nové materiály se musely vyrobit, a tím vznikl další „CO2“, zatímco staré zařízení mohlo ještě léta fungovat a nové se mohlo instalovat tam, kde životnost starého již byla u konce.
„Nechci slevu zadarmo“. Obdobu této známé věty z povídky Miloslava Šimka jistě někdy slýchají úředníci a politici, kteří přidělují „dotace“ na různé projekty. Když se to provalí na veřejnost, tak toho bývají plné noviny a někdy i následuje potrestání, jako v případě opravy Buštěhradského zámku [4].

Má smysl pro normálního občana přidělení dotace hoteliérovi, který si za dotaci rozšíří hotel, založí vinohrad, nebo když si podnikatel nechá proplatit miliony na novou výrobní linku? [5] [6] [7]

O „Solárním tunelu“, na který my obyvatelé doplácíme každoročně 40 až 50 miliard Kč po dobu 20 let, (tedy zaplatíme celkem cca 1 000 000 000 000 Kč) se říká, že vlastníci dotovaných elektráren měli dobré vztahy s poslanci, kteří schválili zákon, umožňující nadstandardně dotovat elektřinu pouze z elektráren postavených v krátkém období po schválení zákona. Tyto elektrárny dodávají pouhé cca 3% elektrické energie. Během deseti let od zahájení „solárního tunelu“ klesla cena solárních panelů o 90%. Dnes tedy mohly být dotace mnohonásobně nižší.
Za ten na solárních "dotacích" přidělený 1 000 000 000 000 Kč by bylo možné postavit cca 7 jaderných bloků o výkonu 1000 MW, tedy takových jako je ten v Temelíně, což by umožnilo odstavit všechny uhelné elektárny a zajistilo by to na dlouhá desetiletí čistou elektrickou energii nejen pro ĆR, ale i na export, např. do "zeleného Německa".
40 až 50 miliard Kč, které každoročně lidé zaplatí solárním baronům, je přibližně tolik, kolik jednorázově dostaly církve jako restituce za majetek znárodněný komunisty. A kolik kvůli tomu bylo diskusí. Toto je 20 krát více.

Od přínosu „dotací“ je dále potřeba odečíst i náklady na kontrolu správného použití dotací, vyšetřování zneužívání dotací, trestání pachatelů podvodů,... Takže v globálu: pro standardního občana nikoli přínos, ale ztráta. Přínos pro těch pár vyvolených, kteří v tom u mí chodit a mají správné známé na správných místech. Pár příkladů je v odkazech níže.

Před 32 lety jsme zvonili klíči a dnes máme socialismus vyššího levelu.

[1] https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/ceska-republika-ziskala-v-roce-2019-z-ro-37294

[2] https://www.mfcr.cz/cs/zahranicni-sektor/hospodareni-eu/pozice-cr-vuci-rozpoctu-eu/2020/cista-pozice-cr-ve-vztahu-k-rozpoctu-eu-39115

[3] https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kotlikova-dotace-zadost-konec-ministerstvo-zivotniho-prostredi.A210715_110222_ekonomika_kou

[4] https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/zamek-bustehrad-kladensko-rekonstrukce_2107031644_piv

[5] https://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/na-hotel-dostali-obri-dotaci-predtim-jeste-slevu-o.html

[6] https://www.seznamzpravy.cz/clanek/policie-stopla-obvineni-podnikatele-raada-za-dotace-na-stavby-hotelu-149055

[7][7] https://www.lidovky.cz/domov/eurodotace-se-stranickou-knizkou-6-z-12-nejuspesnejsich-hotelieru-ma-politicke-konexe.A130321_204957_ln_domov_sm

https://www.lidovky.cz/domov/podivejte-se-na-10-nejdrazsich-hotelu-placenych-z-evropskych-dotaci.A130320_130740_ln_domov_rak

https://www.lidovky.cz/domov/podivejte-se-na-10-nejdrazsich-hotelu-placenych-z-evropskych-dotaci.A130320_130740_ln_domov_rak

Autor: Jiří John | neděle 26.9.2021 13:51 | karma článku: 19.69 | přečteno: 473x

Další články blogera

Jiří John

O plynu bez ideologie

Zamyšlení nad emotivními, ideologicky vyhraněnými vyjádřeními „našich“ politiků ve věci zásobování Evropské unie plynem.

27.4.2022 v 20:30 | Karma článku: 20.61 | Přečteno: 847 | Diskuse

Jiří John

Lidé skutečně mění klima. U nás zejména Němci

Změna klimatu v hustě zasídlených oblastech světa, jako je např. Evropa, je určitě ovlivněna i lidskou činností. Jestli pozitivně nebo negativně se ukáže v následujících desetiletích.

5.1.2022 v 22:02 | Karma článku: 9.30 | Přečteno: 296 | Diskuse

Jiří John

Otázky, které by měl každý občan položit našim politikům/čkám

Do parlamentu a vlády nastupuje „obměněná parta“. Když už jsme to neudělali před volbami, tak je nejvyšší čas nově zvoleným politikům položit aktuální otázky.

30.11.2021 v 21:57 | Karma článku: 21.52 | Přečteno: 860 | Diskuse

Jiří John

Drahé energie jsou produktem ze „štrasbursko-bruselské dílny“

Regulace, dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty rozhodování vedení Evropské Unie. Před cca 10 lety v „energetických balíčcích“ schválená, nedomyšlená legislativa, prosazená Německem, přináší hořké plody.

25.11.2021 v 22:20 | Karma článku: 33.13 | Přečteno: 1037 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 176 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 339 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1568

Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...