Nejsme oběťmi permanentní manipulace?

3. 05. 2021 9:41:58
Člověk, který čte jedny noviny a sleduje televizní zprávy, je o situaci v reálném světě informován asi jako zvíře narozené v ZOO o životě v africké savaně.

Čí chleba jíš, toho píseň zpívej. Každé noviny, televizní nebo rozhlasová stanice má svého šéfa a ten platí „chléb“ redaktorům. Kdysi nechvalně známý guru propagandy řekl (volně): Nesmíme lhát, ale to, co je pro nás výhodné, o tom budeme informovat a co se nám nehodí, o tom pomlčíme. Zahraniční vysílání se rušilo, jeho poslech byl trestán.
Dozvědět se pravdu dnes je daleko složitější, i když je mnohem více informačních zdrojů. Na to, že novináři nepíšou svobodně, upozornil již bývalý šéfredaktor New York Times John Swinton ve své pověstné řeči před více než 100 lety. [1] [2]
Někdy záměrně, někdy z lenosti nebo neschopnosti redaktoři nedohledají hodnověrné zdroje informací. Oblíbeným trikem dnešních redakcí je zaměňovat zprávu za komentář, tedy informaci o události za názor redaktora. Osvědčené manipulační techniky, které čtenáře a posluchače odvedou od merita věci se výrazně zlepšily [3].
Manipulátoři využívají i toho, že lidé mají zaměstnání, rodiny, koníčky, a proto nemají čas na pátrání po realitě. Poslechnou si při práci zprávy v rozhlase nebo v televizi a naivně si myslí, že ví, co se ve světě děje. Kolik důležitých událostí asi zůstalo nepovšimnuto za smrští informací o covidové epidemii? Jedna je zmíněna na konci blogu.
Vděčným nástrojem manipulace veřejnosti jsou děti. Před zahájením operace Pouštní bouře politici najali PR agenturu, která ovlivnila veřejné mínění smyšlenými příběhy o vraždění dětí v inkubátorech v kuvajtských porodnicích. [4]
Malý chlapec Alan Kurdí, který s rodiči nelegálně cestoval do Evropy, prý utonul. Později se psalo, že vše bylo naaranžováno.
Zodpovědnost za vraždu polské elity v Katyni, provedenou sovětskou NKVD německými zbraněmi na území, které nejprve Polsku zabrali Sověti, poté 3. Říše a pak opět Sověti, přiznal až po více než 50 letech Gorbačov.
Výsledky vyšetřování vraždy JFK slíbili zveřejnit po 30 letech, pak po 50 a pravdu neznáme ani po 58 letech.
V současné době hodně diskutovaná kauza výbuchu ve vrbětickém muničním skladu také budí rozpaky. BIS i vláda po šesti letech od události sdělují „vážná podezření“. Naše vláda by měla lepší vyjednávací pozici pro diplomatickou válku s Ruskem, kdyby místo vážných podezření předložila jednoznačné důkazy o ruských agentech, např. záznamy z bezpečnostních kamer. Vyrovnat počty diplomatů s Ruskem je jistě dobré. V novinách se psalo o českém ultimátu, což je slovo, které nepřispívá k věcnému jednání, ale jen zjitří emoce. Mluvila o ultimátu vláda, nebo si ho vymysleli nějací pisálci?
Svoboda projevu, garantovaná u nás, v Evropské unii i ve světě Listinou základních práv a svobod, je jen přetvářka. Ani éra sociálních sítí nepřinesla možnost vyjadřovat svobodně své názory a sledovat názory ostatních. Vzpomeňme na zablokování účtů presidentu Trumpovi přímo v USA, kde je svoboda projevu chráněna dodatkem 1 ústavy, nebo úplné vymazání jména britského aktivisty, které se nesmí na sociálních sítích ani vyslovit. Kdo to udělá, riskuje blokaci nebo smazání účtu. Tlak na omezení svobody projevu stále pokračuje.[5]
"Projevy nenávisti" (Hate speach) jsou dnes pro mnoho aktivistů a politiků nejtěžší zločiny. Vedení Evropské Unie proto v tichosti připravuje legislativu, která má umožnit přímo orgánům Evropské Unie trestat „Hate speech & hate crime“. ("Projevy a zločiny nenávisti") Co je a co není „Hate speech & hate crime“ má určovat EU, nikoli legislativa jednotlivých států! Doufejme, že se EUroposlanci vzmuží a návrh odmítnou.[6] Jestli návrh schválí, tak se dostaneme blízko k orwellovskému: “Minulost byla vymazána, vymazání bylo zapomenuto, lež se stala pravdou“.

[1]https://en.wikiquote.org/wiki/John_Swinton

[2]https://translate.google.com/translate?hl=cs&sl=en&u=https://en.wikiquote.org/wiki/John_Swinton&prev=search&pto=aue

[3]https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam

[4] https://zoom.iprima.cz/nejvetsi-lzi-historie/prvni-valka-v-zalivu

[5] https://www.idnes.cz/technet/internet/facebook-mazani-prispevek-board-rada-komise-odvolani.A210415_163929_sw_internet_vse

[6] https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12872-Hetze-Hasskriminalit-t-Aufnahme-in-das-EU-Straftatenverzeichnis?fbclid=IwAR3oxG6FSaDN_IU5fNoeCTi20hVeAoqc4EvTSgBFRyktugZweLtAbKQlKtQ

Autor: Jiří John | pondělí 3.5.2021 9:41 | karma článku: 29.48 | přečteno: 753x

Další články blogera

Jiří John

O plynu bez ideologie

Zamyšlení nad emotivními, ideologicky vyhraněnými vyjádřeními „našich“ politiků ve věci zásobování Evropské unie plynem.

27.4.2022 v 20:30 | Karma článku: 20.61 | Přečteno: 847 | Diskuse

Jiří John

Lidé skutečně mění klima. U nás zejména Němci

Změna klimatu v hustě zasídlených oblastech světa, jako je např. Evropa, je určitě ovlivněna i lidskou činností. Jestli pozitivně nebo negativně se ukáže v následujících desetiletích.

5.1.2022 v 22:02 | Karma článku: 9.30 | Přečteno: 296 | Diskuse

Jiří John

Otázky, které by měl každý občan položit našim politikům/čkám

Do parlamentu a vlády nastupuje „obměněná parta“. Když už jsme to neudělali před volbami, tak je nejvyšší čas nově zvoleným politikům položit aktuální otázky.

30.11.2021 v 21:57 | Karma článku: 21.52 | Přečteno: 860 | Diskuse

Jiří John

Drahé energie jsou produktem ze „štrasbursko-bruselské dílny“

Regulace, dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty rozhodování vedení Evropské Unie. Před cca 10 lety v „energetických balíčcích“ schválená, nedomyšlená legislativa, prosazená Německem, přináší hořké plody.

25.11.2021 v 22:20 | Karma článku: 33.13 | Přečteno: 1037 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 88 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 156 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 309 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1568

Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...