Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miliardy sem, miliardy tam. Však on to daňový poplatník stejně zaplatí.

Nechystají se politici způsobit další velký a drahý průšvih? Dostavba jaderné elektrárny Dukovany pohledem normálního občana.

Neměla by si vláda o technických a ekonomických otázkách nechat poradit od odborníků? Bohužel mezi poslanci takoví nejsou, a i racionálně uvažujících politiků je jako šafránu.
O zhotoviteli jaderné elektrárny by měla rozhodovat vláda na základě standardních kritérií - bezpečnosti, spolehlivosti, ceně, návratnosti vložených investic, referencí,….
Vypadá to, že poslední jmenované kritérium ustoupí „politice“. Je možné, že nás vláda kvůli „ideologické čistotě“ zažene do průšvihu, který celou stavbu značně prodraží a prodlouží její dokončení.  Svědčí o tom i současné „divadélko“ s 6 let starým výbuchem v muničáku ve Vrběticích (včerejší blog   https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769342).

V technické úrovni reaktorů, které připadají v úvahu, velké rozdíly nejsou. Moderní reaktory III.+ generace nabízejí všichni uchazeči. Důležitým kritériem jsou i reference o obdobných stavbách realizovaných uchazečem. Připomenu pár "úspěchů" firem, které budou osloveny k podání nabídky na dostavbu elektrárny v Dukovanech.

Areva ve finském Olkiluoto mají na 3. bloku zatím 12 let zpoždění (Reaktor EPR). Siemens z konsorcia už před lety vycouval. Stavba byla zahájena v r. 2005 a měl být dokončena v r. 2009. Zatím není stavba dokončena. Připravuje se zavážení paliva. Ze smluvní ceny 3 miliard € (stavba na klíč) cena vzrostla zatím na 8,5 miliard €. Ukončení slibují v r. 2022. Od záměru stavby 4. bloku stejné konstrukce finský investor ustoupil.

Ve Flamanville ve Francii staví EdF od r. 2007 a není dosud dokončeno (Reaktor EPR). Naposled se objevil průšvih s vadnými svary, který bude stát hodně peněz a další zpoždění. Původní náklady na stavbu podle elektrárenské společnosti EdF měly být 3,3 miliardy € a elektrárna měla být uvedena do provozu již v roce 2012. V r. 2018 se náklady odhadovaly na 10,5 mld. €. Ukončení stavby se odhaduje v r. 2023.

Americký Westinghouse zbankrotoval v r. 2017, což vedlo ke změně vlastníka firmy a prodloužení stavby rozestavěných bloků 3 a 4 (reaktor AP1000) elektrárny Vogtle o roky a zdražení z 14 miliard USD na odhadovaných 25 miliard USD. Zatím se předpokládá dokončení bloků 3 a 4 v r. 2021 a 2022. Stavba byla zahájena v r. 2013.
Skutečného koncového vlastníka firmy Westinghouse politici nezmiňují. Není jednoduché ho dohledat, protože zejména investiční fondy se nechlubí svým majetkem a vlastnictví je skryté řetězením firem nebo podílů v nich, kdy jedna firma vlastní druhou, ta třetí,… Stopy vedou až do….  Že by bezpečnostní kritéria najednou neplatila? Nebo jsou politici a BISka příliš líní?

Problémy, které vedly k prodloužení doby výstavby a prodražení, uvedené výše (a prý i ve slovenských Mochovcích) byly částečně způsobeny i tím, že zhotovitelé nemají stabilní dodavatelské řetězce. V tom má výhodu Rosatom, který dodal a dodává největší množství bloků VVER1200. Skoro sériová výroba mu umožňuje, aby se firmy zúčastněné na výrobě i stavbách učily z chyb udělaných v minulosti. Získané vědomosti se tak neztratí. Pak může slíbit, že za 5 let od zahájení betonáže jaderného ostrova bude elektrárna dokončena. To jiné firmy nejsou schopny nabídnout. Tyto reaktory Rosatom postaví i v Evropské unii. Jeden blok VVER1200 ve finské elektrárně Hanhikivi a dva v maďarském Paks.
Když se uváží, že jen získání stavebního povolení trvá několik let, tak je už čas, aby se s přípravou začalo. Není jednoduché nastudovat a schválit statisíce stran, které projekt má.

I Rosatomu se někdy nedaří. V Bělorusku se psalo o problémech, které vedly k odstávce těsně po spuštění bloku v elektrárně Ostrovec. Prý „odešly“ transformátory italské výroby. Nahrazují je ruskými.

Naši politici si budou muset zodpovědět i otázku, zda připustí, aby se stavby zúčastnily i firmy jako Moravskoslezská armaturka nebo Škoda jaderné strojírenství, které jsou ve vlastnictví občanů Ruska. Jestli ano, tak proč neoslovit i Rosatom? Zavání to schizofrenií… To asi bude pro některé politiky největší problém. Zvýšením ceny a prodloužením výstavby si pravděpodobně moc lámat hlavu nebudou. Už mnohokrát se ukázalo, že souhlas s prodloužením doby výstavby a prodražením stavby oproti předpokladům pro některé na rozhodování zúčastněné neznamená ztrátu. Naopak, rozhodovat o uhrazení dodatečných nákladů z peněz daňových poplatníků může být velmi „zajímavé“. Hodně se prodražil např. tunel Blanka.

Pár odkazů, kde je podrobněji popsáno i výše uvedené:
https://temelin.cz/aktuality/ekonomika-jadra/slabiny-uchazecu-o-vystavbu-reaktoru-v-cr-westinghouse?
https://en.wikipedia.org/wiki/Vogtle_Electric_Generating_Planthttps://www.osel.cz/11541-jaderna-energetika-v-roce-2020.htmlhttps://www.obkjedu.cz/aktuality/zpravy-z-jaderne-energetiky-k-13-11-2020/https://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Flamanvillehttps://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Olkiluotohttps://temelin.cz/aktuality/ekonomika-jadra/slabiny-uchazecu-o-vystavbu-reaktoru-v-cr-westinghouse?
https://en.wikipedia.org/wiki/Vogtle_Electric_Generating_Planthttps://www.osel.cz/11541-jaderna-energetika-v-roce-2020.htmlhttps://temelin.cz/images/PDF/prilis_drahy_atom.pdfhttps://www.obkjedu.cz/aktuality/zpravy-z-jaderne-energetiky-k-22-1-2021/
 

 

Autor: Jiří John | pondělí 19.4.2021 8:47 | karma článku: 30,67 | přečteno: 1089x
  • Další články autora

Jiří John

O plynu bez ideologie

Zamyšlení nad emotivními, ideologicky vyhraněnými vyjádřeními „našich“ politiků ve věci zásobování Evropské unie plynem.

27.4.2022 v 20:30 | Karma: 20,61 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Lidé skutečně mění klima. U nás zejména Němci

Změna klimatu v hustě zasídlených oblastech světa, jako je např. Evropa, je určitě ovlivněna i lidskou činností. Jestli pozitivně nebo negativně se ukáže v následujících desetiletích.

5.1.2022 v 22:02 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Kdo šetří, má za tři. Ale ne vždy. Někdy na šetření prodělávají všichni

Šetřit se dá i na položce, která stojí 5 haléřů. Přibližně tolik stojí mikroténový sáček, do kterého si v obchodě balíte pečivo a další zboží.

7.12.2021 v 12:54 | Karma: 6,83 | Přečteno: 100x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otázky, které by měl každý občan položit našim politikům/čkám

Do parlamentu a vlády nastupuje „obměněná parta“. Když už jsme to neudělali před volbami, tak je nejvyšší čas nově zvoleným politikům položit aktuální otázky.

30.11.2021 v 21:57 | Karma: 21,52 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Drahé energie jsou produktem ze „štrasbursko-bruselské dílny“

Regulace, dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty rozhodování vedení Evropské Unie. Před cca 10 lety v „energetických balíčcích“ schválená, nedomyšlená legislativa, prosazená Německem, přináší hořké plody.

25.11.2021 v 22:20 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik