Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miliardy sem, miliardy tam. Však on to daňový poplatník stejně zaplatí.

Nechystají se politici způsobit další velký a drahý průšvih? Dostavba jaderné elektrárny Dukovany pohledem normálního občana.

Neměla by si vláda o technických a ekonomických otázkách nechat poradit od odborníků? Bohužel mezi poslanci takoví nejsou, a i racionálně uvažujících politiků je jako šafránu.
O zhotoviteli jaderné elektrárny by měla rozhodovat vláda na základě standardních kritérií - bezpečnosti, spolehlivosti, ceně, návratnosti vložených investic, referencí,….
Vypadá to, že poslední jmenované kritérium ustoupí „politice“. Je možné, že nás vláda kvůli „ideologické čistotě“ zažene do průšvihu, který celou stavbu značně prodraží a prodlouží její dokončení.  Svědčí o tom i současné „divadélko“ s 6 let starým výbuchem v muničáku ve Vrběticích (včerejší blog   https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769342).

V technické úrovni reaktorů, které připadají v úvahu, velké rozdíly nejsou. Moderní reaktory III.+ generace nabízejí všichni uchazeči. Důležitým kritériem jsou i reference o obdobných stavbách realizovaných uchazečem. Připomenu pár "úspěchů" firem, které budou osloveny k podání nabídky na dostavbu elektrárny v Dukovanech.

Areva ve finském Olkiluoto mají na 3. bloku zatím 12 let zpoždění (Reaktor EPR). Siemens z konsorcia už před lety vycouval. Stavba byla zahájena v r. 2005 a měl být dokončena v r. 2009. Zatím není stavba dokončena. Připravuje se zavážení paliva. Ze smluvní ceny 3 miliard € (stavba na klíč) cena vzrostla zatím na 8,5 miliard €. Ukončení slibují v r. 2022. Od záměru stavby 4. bloku stejné konstrukce finský investor ustoupil.

Ve Flamanville ve Francii staví EdF od r. 2007 a není dosud dokončeno (Reaktor EPR). Naposled se objevil průšvih s vadnými svary, který bude stát hodně peněz a další zpoždění. Původní náklady na stavbu podle elektrárenské společnosti EdF měly být 3,3 miliardy € a elektrárna měla být uvedena do provozu již v roce 2012. V r. 2018 se náklady odhadovaly na 10,5 mld. €. Ukončení stavby se odhaduje v r. 2023.

Americký Westinghouse zbankrotoval v r. 2017, což vedlo ke změně vlastníka firmy a prodloužení stavby rozestavěných bloků 3 a 4 (reaktor AP1000) elektrárny Vogtle o roky a zdražení z 14 miliard USD na odhadovaných 25 miliard USD. Zatím se předpokládá dokončení bloků 3 a 4 v r. 2021 a 2022. Stavba byla zahájena v r. 2013.
Skutečného koncového vlastníka firmy Westinghouse politici nezmiňují. Není jednoduché ho dohledat, protože zejména investiční fondy se nechlubí svým majetkem a vlastnictví je skryté řetězením firem nebo podílů v nich, kdy jedna firma vlastní druhou, ta třetí,… Stopy vedou až do….  Že by bezpečnostní kritéria najednou neplatila? Nebo jsou politici a BISka příliš líní?

Problémy, které vedly k prodloužení doby výstavby a prodražení, uvedené výše (a prý i ve slovenských Mochovcích) byly částečně způsobeny i tím, že zhotovitelé nemají stabilní dodavatelské řetězce. V tom má výhodu Rosatom, který dodal a dodává největší množství bloků VVER1200. Skoro sériová výroba mu umožňuje, aby se firmy zúčastněné na výrobě i stavbách učily z chyb udělaných v minulosti. Získané vědomosti se tak neztratí. Pak může slíbit, že za 5 let od zahájení betonáže jaderného ostrova bude elektrárna dokončena. To jiné firmy nejsou schopny nabídnout. Tyto reaktory Rosatom postaví i v Evropské unii. Jeden blok VVER1200 ve finské elektrárně Hanhikivi a dva v maďarském Paks.
Když se uváží, že jen získání stavebního povolení trvá několik let, tak je už čas, aby se s přípravou začalo. Není jednoduché nastudovat a schválit statisíce stran, které projekt má.

I Rosatomu se někdy nedaří. V Bělorusku se psalo o problémech, které vedly k odstávce těsně po spuštění bloku v elektrárně Ostrovec. Prý „odešly“ transformátory italské výroby. Nahrazují je ruskými.

Naši politici si budou muset zodpovědět i otázku, zda připustí, aby se stavby zúčastnily i firmy jako Moravskoslezská armaturka nebo Škoda jaderné strojírenství, které jsou ve vlastnictví občanů Ruska. Jestli ano, tak proč neoslovit i Rosatom? Zavání to schizofrenií… To asi bude pro některé politiky největší problém. Zvýšením ceny a prodloužením výstavby si pravděpodobně moc lámat hlavu nebudou. Už mnohokrát se ukázalo, že souhlas s prodloužením doby výstavby a prodražením stavby oproti předpokladům pro některé na rozhodování zúčastněné neznamená ztrátu. Naopak, rozhodovat o uhrazení dodatečných nákladů z peněz daňových poplatníků může být velmi „zajímavé“. Hodně se prodražil např. tunel Blanka.

Pár odkazů, kde je podrobněji popsáno i výše uvedené:
https://temelin.cz/aktuality/ekonomika-jadra/slabiny-uchazecu-o-vystavbu-reaktoru-v-cr-westinghouse?
https://en.wikipedia.org/wiki/Vogtle_Electric_Generating_Planthttps://www.osel.cz/11541-jaderna-energetika-v-roce-2020.htmlhttps://www.obkjedu.cz/aktuality/zpravy-z-jaderne-energetiky-k-13-11-2020/https://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Flamanvillehttps://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Olkiluotohttps://temelin.cz/aktuality/ekonomika-jadra/slabiny-uchazecu-o-vystavbu-reaktoru-v-cr-westinghouse?
https://en.wikipedia.org/wiki/Vogtle_Electric_Generating_Planthttps://www.osel.cz/11541-jaderna-energetika-v-roce-2020.htmlhttps://temelin.cz/images/PDF/prilis_drahy_atom.pdfhttps://www.obkjedu.cz/aktuality/zpravy-z-jaderne-energetiky-k-22-1-2021/
 

 

Autor: Jiří John | pondělí 19.4.2021 8:47 | karma článku: 30,67 | přečteno: 1089x
  • Další články autora

Jiří John

O plynu bez ideologie

Zamyšlení nad emotivními, ideologicky vyhraněnými vyjádřeními „našich“ politiků ve věci zásobování Evropské unie plynem.

27.4.2022 v 20:30 | Karma: 20,61 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Lidé skutečně mění klima. U nás zejména Němci

Změna klimatu v hustě zasídlených oblastech světa, jako je např. Evropa, je určitě ovlivněna i lidskou činností. Jestli pozitivně nebo negativně se ukáže v následujících desetiletích.

5.1.2022 v 22:02 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Kdo šetří, má za tři. Ale ne vždy. Někdy na šetření prodělávají všichni

Šetřit se dá i na položce, která stojí 5 haléřů. Přibližně tolik stojí mikroténový sáček, do kterého si v obchodě balíte pečivo a další zboží.

7.12.2021 v 12:54 | Karma: 6,83 | Přečteno: 100x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otázky, které by měl každý občan položit našim politikům/čkám

Do parlamentu a vlády nastupuje „obměněná parta“. Když už jsme to neudělali před volbami, tak je nejvyšší čas nově zvoleným politikům položit aktuální otázky.

30.11.2021 v 21:57 | Karma: 21,52 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Drahé energie jsou produktem ze „štrasbursko-bruselské dílny“

Regulace, dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty rozhodování vedení Evropské Unie. Před cca 10 lety v „energetických balíčcích“ schválená, nedomyšlená legislativa, prosazená Německem, přináší hořké plody.

25.11.2021 v 22:20 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik