Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Buďme rádi, že máme Kč

Jízdenku na Titanik, kdyby bylo předem známo, že se potopí, by si asi koupil málokdo. Je těžko pochopitelné, že někteří lidé si dnes přejí přijetí €. Byla by to obdobná osudová chyba.

ECB v září 2019 snížila depozitní sazbu pro banky na – 0,5 % (mínus 0,5%) a bude opět nakupovat dluhopisy předlužených států €-zóny, tentokrát za 20 miliard € měsíčně [1]. Je to snížení oproti minulým létům, kdy nakupovala až za 80 mld € měsíčně, celkově za cca 2,6 bilionu € [2].
V této politice pokračuje i nové vedení ECB. [3] To má snížit náklady na splácení úroků z dluhů předlužených států na jihu €-zóny a zabránit jejich bankrotu. Jiným způsobem již předluženým státům nikdo pomoci neumí. Bankrot některého státu by poškodil věřitelské země €-zóny, tedy Německo a Belelux. Proto se stále snaží „zachránit“ např. Řecko, které je nyní více zadlužené než v době, kdy se do něj začaly pumpovat miliardy €. V portfoliu ECB se díky nákupům dluhopisů nahromadil bezcenný junk za více než 2,6 bilionu €.[4]
Nyní se již šušká, že ECB začne nakupovat i akcie firem. To znamená prakticky jejich postupné znárodňování. Peníze na nákup si vytvoří z ničeho pouhým „vytisknutím“ (fiat money).

Záporné úrokové sazby poškodí i ty, kteří spoří v penzijních fondech. Fondy mají z bezpečnostních důvodů omezeny riskantní obchody, proto bude dlouhodobé spoření ztrátové. [5]

Jak jsou na tom státy €-zóny je vidět na tomto odkazu, kde si najdete pro jednotlivé státy celkové zadlužení, zadlužení na obyvatele i % zadlužení vzhledem k HDP [6]. Není to ani trochu optimistické.

Dluhy z obchodních transakcí se v €-zóně vypořádávají pomocí zúčtovacího systému TARGET2. Zjednodušeně to funguje tak, že se aktiva a pasiva pouze vzájemně zaúčtovávají. Dnes má Německo a Benelux přebytek cca 1 bilion €, ostatní státy jsou dlužníky. [7]

Zadlužení ostatních států světa je vidět na odkazu [8]

Buďme rádi, že nemáme €. Jeho přijetím bychom ručili za půjčky poskytnuté Řecku, za všechny ty „eurovaly“, které mají oddálit nevyhnutelný krach €.

Pro české firmy by € také nepřineslo výhodu. Smlouvy mohou uzavírat dle svého rozhodnutí i v €, zřídit si účty v € mohou také. Proti kursovým změnám se dá pojistit.

O tom, že € nebude fungovat, že není životaschopné, se již píše i na Západě.  Je udržováno při životě pouze absurdními opatřeními Evropské centrální banky. Cena, kterou za to občané budou muset zaplatit, stále stoupá. [9] [10]

Bude zajímavé sledovat, s čím ještě bruselští vůdci přijdou. Mluví se o „transferové unii“, kdy bohatší (pilnější, schopnější) státy budou doplácet těm chudším (línějším, neschopným) nebo o zřízení dočasné paralelní měny v zadlužených státech, ale to by vyžadovalo finanční disciplínu a provedení reforem, což je právě to, s čím se v minulosti při zavádění € podvádělo.

Ekonomové se shodují, že € je domeček z karet, který se zbortí, jen neví, kdy k tomu dojde. Skoro nulové, někde i záporné úroky okrádají již nyní střadatele a zdražují bydlení. [11] Nastartovat problémy může hlubší recese, další „migrační vlna“, zdražení ropy v důsledku bojů na Blízkém východě, výpadek elektřiny v důsledku přechodu na obnovitelné zdroje energie, kolaps klíčových bank (např. Deutsche Bank má vlastní kapitál 64 miliard €, ale na burze mají její akcie hodnotu jen 12 miliard €), konflikty podobné občanské válce, přírodní katastrofy,…  

Ani Kč není jistota, neovlivnitelná z okolních států. ČNB zbytečným oslabováním kursu Kč okradla občany České republiky o stovky miliard Kč. Lidé nakupovali dražší zboží z dovozu, platili více za dovolené, firmy kupovaly se dražší suroviny (např. ropu) a plundrovaly se zdroje v ČR, protože se díky nízkému kursu Kč vyplatilo vyrábět na export úplně vše (Minimální mzda na Západě je kolem 10 € na hodinu, u nás je cca poloviční). Firmy, které nejsou životaschopné a měly by zaniknout, jsou nízkým kursem Kč uměle udržovány při životě, což vede k dalšímu technologickému zaostávání. [12] Vyplynuly z toho i problémy s nedostatkem pracovníků, což se řešilo „dovozem zahraniční pracovní síly“. To přineslo jiné problémy, např. nárůst kriminality a zejména zdražování nájmů i nemovitostí, protože statisíce zahraničních pracovníků musí někde bydlet. Jen v roce ukončení intervencí činila ztráta ČNB 243 miliard Kč [13]. Tyto peníze pomohly €-zóně a investorům, kteří nakoupili 27 Kč za 1 € v celkovém objemu 2 bilionů Kč a nyní mohou prodat příznivějším kursem, nebo inkasují vyšší úroky než v €. Rozhodnutí guvernéra ČNB Singera a bankovní rady o intervencích někteří lidé považují za zneužití pravomoci při správě cizího majetku. Někteří „konspirátoři“ dokonce tvrdí, že oslabování Kč mohla být povinná pomoc krachující €-zóně. Inflaci se intervencemi „podařilo“ ČNB zvýšit více, než zamýšlela. Inflační cíl ČNB je aktuálně překračován dvojnásobně. [14] Přesto je Kč pořád větší jistota, než €, které neumožňuje jednotlivým státům ani nastavit úrokové sazby vzhledem k aktuální fázi hospodářského cyklu.

Je smutné, že někteří „novináři“ veřejnoprávních médií tato fakta tají a překrucují. Že problémy €-zóny nepochopili někteří politici a někteří jsou asi osobně „motivováni“, aby nechápali a prosazovali přijetí € v České republice, je pochopitelné. V každé době jsou lidé, kteří zpívají tak, jak jim to nařizuje chlebodárce. Klesající úroveň vzdělání, vč. finanční gramotnosti v Evropě tomu pomáhá.

P.S. Na základě konání ECB by se mohlo zdát, že ECB infiltrovali agenti nejmenované, EU prý nepřátelské, mocnosti. Realita bude prostší. Naivní voluntarismus politiků (opět) neúprosné ekonomické zákony nezvrátí.

[1] https://echo24.cz/a/SAPD6/ecb-rekordne-snizila-depozitni-urokovou-sazbu-chysta-se-obnovit-nakup-dluhopisu

[2] https://www.euro.cz/byznys/ecb-oznamila-konec-programu-nakupu-dluhopisu-urokove-sazby-ponechala-na-minimech-1432940

[3] https://www.focus.de/finanzen/news/auf-der-ersten-pressekonferenz-ezb-chefin-will-jeden-stein-umdrehen_id_11453875.html

[4] https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/evropska-centralni-banka-depozitni-urokova-sazba.A190912_142545_eko-zahranicni_cern

[5] https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekonomika-nedostat-ekonomiku-na-jipku.A191129_215404_p_ekonomika_wag

[6] https://www.smava.de/eurozone-schulden-uhr/

[7] http://sdw.ecb.europa.eu/browse.do?node=9689724

[8] https://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html

[9] https://www.focus.de/finanzen/boerse/experten/gastbeitrag-der-euro-wird-scheitern_id_11498234.html

[10] https://www.amazon.de/gr%C3%B6%C3%9Fte-Crash-aller-Zeiten-Gesellschaft/dp/3847906690/ref=sr_1_1?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=7IR6H4OQYUFH&keywords=weik+friedrich&qid=1572526590&sprefix=Weik+Frie%2Caps%2C144&sr=8-1

[11] https://www.focus.de/finanzen/banken/girokonto/minuszinsen-bei-girokonto-und-tagesgeld-auch-diese-banken-sind-jetzt-dabei_id_11529457.html

[12] https://finmag.penize.cz/ekonomika/338864-zombie-firmy-ekonomiku-brzdi-nemrtve-spolecnosti

[13] https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/cnb-kvuli-intervencim-skoncila-se-ztratou-ctvrt-bilionu-koru/r~6cc3c990f6cc11e78337ac1f6b220ee8/

[14] https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/inflace-hdp-rust-ekonomika-csu-statistika.A200214_093122_ekonomika_mato

Autor: Jiří John | středa 19.2.2020 10:17 | karma článku: 31,27 | přečteno: 1060x
  • Další články autora

Jiří John

O plynu bez ideologie

Zamyšlení nad emotivními, ideologicky vyhraněnými vyjádřeními „našich“ politiků ve věci zásobování Evropské unie plynem.

27.4.2022 v 20:30 | Karma: 20,61 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Lidé skutečně mění klima. U nás zejména Němci

Změna klimatu v hustě zasídlených oblastech světa, jako je např. Evropa, je určitě ovlivněna i lidskou činností. Jestli pozitivně nebo negativně se ukáže v následujících desetiletích.

5.1.2022 v 22:02 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Kdo šetří, má za tři. Ale ne vždy. Někdy na šetření prodělávají všichni

Šetřit se dá i na položce, která stojí 5 haléřů. Přibližně tolik stojí mikroténový sáček, do kterého si v obchodě balíte pečivo a další zboží.

7.12.2021 v 12:54 | Karma: 6,83 | Přečteno: 100x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Otázky, které by měl každý občan položit našim politikům/čkám

Do parlamentu a vlády nastupuje „obměněná parta“. Když už jsme to neudělali před volbami, tak je nejvyšší čas nově zvoleným politikům položit aktuální otázky.

30.11.2021 v 21:57 | Karma: 21,52 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Jiří John

Drahé energie jsou produktem ze „štrasbursko-bruselské dílny“

Regulace, dotace, nařízení, kvóty, omezování, plýtvání. To jsou produkty rozhodování vedení Evropské Unie. Před cca 10 lety v „energetických balíčcích“ schválená, nedomyšlená legislativa, prosazená Německem, přináší hořké plody.

25.11.2021 v 22:20 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik